Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De dåliga nyheterna tolkas positivt av marknaden. Det man vill se är att arbetsmarknaden kyls av för då ökar chanserna för att inflationen faller tillbaka, menar sparekonomen Marie Landeborn. Foto: TT/SVT

Bankkollapsen näst största i USA:s historia

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska banken SVB:s kollaps är den nästa största i USA:s historia, enligt The Wall Street Journal.

Svenska och europeiska storbanker faller tungt på börserna under fredagen och på kvällen meddelade amerikanska myndigheter att man har stängt ner SVB och tagit kontroll över dess tillgångar.

Storbanker runt om i Europa föll brett på börsen under fredagen, och även i Sverige syntes samma trend. Stockholmsbörsen backar rejält med storbankerna i täten.

SVB i trubbel

Bakgrunden är att en av den amerikanska banken Sillicon Valley Bank, SVB, som framför allt riktar sig till teknik- och tillväxtbolag, på torsdagen tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust. Samtidigt tog banken in nytt kapital för att stärka sin balansräkning.

SVB:s aktie rasade tungt efter beskedet. Under fredagen fortsatte bankens aktie att rasa och på eftermiddagen hade aktien handelsstoppats, då den fallit hela 68 procent i förhandeln.

Nästa största kollapsen i USA:s historia

På fredagskvällen drog FDIC, den amerikanska motsvarigheten till Riksgälden, i handbromsen och stängde ner banken samt tog kontroll över dess tillgångar.

SVB:s kollaps är, efter Washington Mutuals under finanskrisen 2008, den näst största i USA:s historia, enligt The Wall Street Journal.

Beskedet att FDIC tar över banken har spridit oro inom finanssektorn, inte bara i USA utan också globalt, att en ny finanskris liknande den 2008 står för dörren.

Men att det skulle ske håller Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, för osannolikt och pekar på att europeiska, och inte minst svenska banker, vilar på en stabil grund.

– Det absolut viktigaste när det är osäkert är att man har ett lönsamt banksystem, och det har vi i Sverige. Det gör att svenska banker klarar sig mycket bättre än egentligen alla andra banker, säger han och fortsätter:

– Det bör inte få en spill over-effekt.

”Banksystemet uthålligt”

USA:s finansminister Janet Yellen träffade på fredagen ansvariga tillsynsmyndigheter för att diskutera den krisdrabbade banken. I ett pressmeddelande från USA:s finansdepartement säger Yellen att hon har fullt förtroende för att myndigheterna kommer att fatta rätt beslut.

”Banksystemet är fortsatt uthålligt”, säger hon vidare.

Hör sparekonomen Marie Landeborn svara på tre frågor om fredagens börsfall i spelaren ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Råvarupriserna, prisindex och arbetsmarknaden – se vilka tre faktorer som avgör hur året blir ekonomiskt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.