Bostadspriserna fortsätter att backa, enligt SBAB. Störst är fallet för lägenheter. Foto: Fredrik Persson/TT

SBAB: Bostadspriserna backar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken.

En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

November månad blev en dyster period för bostadsförsäljare, visar SBAB:s och Boolis bostadsindex. I Sverige som helhet sjönk bostadspriserna med 1,4 procent, med ett fall på 1,8 respektive 0,7 procent för villa- respektive lägenhetspriserna.

Även rensat för tillfälliga effekter och säsongsmönster noteras en nedgång, minus 0,5 procent och det är nu tredje månaden i rad som man mäter en nedgång.

Bostadsmarknad

Prisnedgången innebär att man måste gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala lägenhetspriser och tillbaka till 2017 gällande villor. Prisnedgången sedan bostadspriserna stod som högst är nu 15 procent om man väger ihop villor och lägenheter, konstaterar Robert Boije, chefsekonom vid statliga banken SBAB.

– Vi tror faktiskt att priserna kan falla lite till innan det vänder. Vi ser framför oss att det dröjer fram till februari–mars innan vi ser botten på lägenhetspriserna, säger han till TT.

Pausar räntehöjningar

Nyligen meddelade Riksbanken att man sätter tillfällig paus för räntehöjningar och många marknadsaktörer spår räntesänkningar från och med nästa sommar. Trots det ser dock inte Robert Boije och SBAB skäl till att bostadsmarknaden ska vända kraftigt uppåt nästa år, snarare blir det ett 2024 präglat av små marknadsrörelser.

– Vår prognos är mer eller mindre stillastående priser med en uppgång på två procent. Det kommer att stå och stampa mer eller mindre.

Flera faktorer avgör

Flera faktorer bidrar nu till den bilden, bland annat ett fortsatt stort marknadsutbud men också det faktum att många bostadsrättsföreningar högst troligtvis behöver höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet för att parera utgifter, bedömer SBAB.

– Det borde göra det, säger Robert Boije om en eventuell marknadspåverkan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet