– Folk har gått in på börsen med lånade pengar, ofta med stor entusiasm, och förlorat allt. I kinesiska medier finns gott om historier om förtvivlade småsparare, till och med självmord, säger Frédéric Cho, konsult och Kinaexpert.
I medieskugga av det grekiska dramat pågår en börskrasch i världens största ekonomi. Kinas samlade aktier har förlorat ungefär 3.000 miljarder dollar, eller 25.000 miljarder kronor, av sitt värde, enligt Reuters.
Räntesänkning
Men bara för några veckor sedan hade börsen gått brant uppåt i ett år.
– Den kinesiska centralbanken har sänkt räntan fyra gånger sedan november. Sådant driver upp aktiepriser, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB:s kontor i Shanghai.
Börsen har öppnats för utländska investerare. Många trodde att Kina skulle komma med på det internationella MSCI-indexet – ett slags godkännandestämpel. Börsen steg och steg och fler ville vara med.
– Men förr eller senare måste bubblan spricka, säger Frédéric Cho.
Bubblan sprack
Kina kom inte med på MSCI-indexet, centralbankens stimulanser tog inte skruv, och dessutom hotade kinesiska staten att skärpa reglerna för aktieköp med lånade pengar.
I början på juni började professionella investerare anse att toppen var nådd. Bubblan sprack. Och sen gick det fort utför. I förra veckan sjönk indexet under det psykologiskt viktiga 4 000-strecket. På fredagen sjönk Shanghaibörsen med nästan 6 procent.
Men det handlar inte om början på en ny finanskris som kan sprida sig till resten av världen, enligt Fredrik Hähnel.
Små bostadslån
– Utlandsägandet är litet. Och färre än fem procent av kineserna äger aktier, mot omkring 50 procent av till exempel amerikanerna, så spridningseffekten blir liten.
Kineserna har ganska små bostadslån och få bedömare tror på en sprucken bostadsbubbla.
Den kinesiska staten har låtit pensionsfonder köpa aktier, sänkt priset på aktiehandel och lättat på de låneregler de ville skärpa för bara ett par veckor sedan. Men ingenting dämpar fallet.
– Det finns ingen botten än så länge, säger Frédéric Cho.
Kinas aktieras
Börsuppgången började 1 januari 2014. Då låg börsen på indexvärdet på 2 013.
Som mest låg börsen i år på 5.023, den 1 juni.
På fredagen slutade den på 3.687.
Kina har faktiskt upplevt en än större krasch. Under finanskrisen föll börsen med två tredjedelar, från indexvärdet 5.900 till 11.700.