Klockan 13.30 kan du ställa dina frågor här nedanför till Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbankschef Stefan Ingves svarade på läsarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Reporäntan lämnas oförändrad, meddelade Sveriges riksbank under torsdagen. Riksbankschef Stefan Ingves svarade på läsarnas frågor i en chatt under eftermiddagen.

Många frågor kom in från läsare när Riksbankens chef Stefan Ingves chattade med SVT Nyheters läsare.

På vilket sätt har den negativa räntan bidragit till att stärka ekonomin?

– Den negativa räntan har bland annat gjort det förmånligt att låna, efterfrågan i ekonomin har hållits uppe, vi har till och med haft högkonjunktur i flera år där sysselsättningen har ökat  samtidigt som inflationen legat nära två procent. Penningpolitiken har bidragit till att det råder goda ekonomiska tider i Sverige, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.

Bedömer du att vi är på väg in i en lågkonjunktur?

– Sverige har haft högkonjunktur i flera år och vår bedömning är att vi under kommande år går mot en normal konjunktur såväl i världsekonomin som i Sverige. Vi ser inte en lågkonjunktur framför oss i närtid. Läget är fortfarande ganska gott, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.

När är det högst sannolikt att vi hamnar på en plusränta?

– Vår bedömning är att räntan höjs till noll i december. Plusränta, dvs en ränta högre än noll, tror vi kommer att dröja i flera år efter det, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.

Se fler frågor och svar i chatten nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.