Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ica delar ut drygt en halv miljard kronor till sina huvudägare Ica-handlarna och AMF. Foto: Chris Anderson/TT

Chockhöjda matpriser ger vd:ar miljonbonusar

Uppdaterad
Publicerad

Ju högre matpriser, desto bättre bonusar. Det blir konsekvensen av livsmedelsdirektörernas bonusprogram.

Både Icas och Axfoods vd:ar fick närmast full utdelning under 2022. Icas vd Nina Jönsson säger till SVT Nyheter att miljonbonusarna inte påverkar priset på varorna i butik.

– Det är en väldigt liten del av kostnaderna för bolaget.

Icas avgående vd Per Strömberg samlade lön och pension landade på drygt 36 miljoner kronor för 2022, enligt vad som kostnadsförts i årsredovisningen för fjolåret. I denna ingår också viss ersättning för inledningen av 2023 eftersom hans anställning kvarstår tills den nya vd:n blivit varm i kläderna.

Av detta är 17,4 miljoner lön och 13,2 miljoner kronor rörlig ersättning, bonus. Resten är avsättningar till hans framtida pension. Kriterierna för att få bonus baseras på flera nyckeltal, bland annat ”ökning av nettoomsättning”, enligt Icas årsredovisning.

Ica:s vd Nina Jönsson, som tillträdde i fjol, försvarar de kritiserade miljonbonusarna 

– De rörliga ersättningarna påverkar överhuvudtaget inte prisbilden för kunderna. De rörliga ersättningarna är en väldigt liten del av kostnaderna för bolaget, säger hon. 

– Bonusen som diskuteras nu är baserad på 2021 års resultat. 2022 års resultat var inte alls lika, det är helt andra tider nu.

Över 23 miljoner

Även Axfoods vd Klas Balkow har liknande bonusupplägg som baseras på ”resultat och omsättningstillväxt samt personliga mål för verksamhetsåret”, enligt årsredovisningen. Enligt Axfoods pressavdelning styr resultatet 40 procent, omsättningstillväxt 40 procent och personliga mål 20 procent av den rörliga ersättningen.

Balkows fasta lön låg under 2022 på 8,4 miljoner kronor, en höjning med drygt en halv miljon sedan året före. Bonusen landade på nästan 4,7 miljoner kronor, nära taket som är 60 procent av grundlönen. Sammanlagt inklusive pension blev det över 23 miljoner kronor för 2022, över 1,5 miljoner kronor mer än 2021.

Ministern: Provocerande

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att bonusarna är provocerande.

– Jag kan bara konstatera att det är provocerande att det tas ut stora bonusar när familjer knappt har råd med mat, säger hon på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.