Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) om varför hon kallar upp matjättarna: ”Förstår inte hur matkassen kan vara så dyr”. Foto: SVT

Finansministern om matbutikernas höga priser: ”Svårt att förstå”

Publicerad

Priserna på livsmedel i svenska matbutiker ökar mer än i andra europeiska länder. Finansminister Elisabeth Sventesson (M) kommer nästa vecka att träffa företrädare för de stora svenska matbutikskedjorna för att be dem förklara varför.

– När den svenska matkassen har ökat med över 20 procent på ett år, och den inte gjort det på andra ställen runtom oss, så tycker jag att man måste ställa frågan, säger hon i Aktuellt.

Matpriserna har inte på över 70 år stigit så mycket som de gör just nu. Och det är de ökande matpriserna som pressar upp den breda svenska inflationen, som var 9,4 procent i februari.

Därför ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) i början av nästa vecka träffa matjättarna Ica, Coop och Axfood – de tre butikskedjor som tillsammans äger 90 procent av den svenska matmarknaden – och prata matpriser.

– En svensk matkasse har blivit så mycket dyrare, stigit så mycket mer i pris, än länderna runt oss, säger hon i Aktuellt. 

– Det har jag svårt att förstå och det vill jag gärna att de förklarar för mig, säger hon.

Avfärdar pristak

På frågor om vilka åtgärder regeringen kan tänkas sättas in ger Svantesson inga konkreta svar utan hänvisar till kommande vårbudget. Däremot avfärdar hon bestämt Vänsterpartiets förslag om pristak på mat.

– När det gäller att sätta priser tror jag att varken jag eller Nooshi Dagdgostar ska bestämma vad osten och mjölken ska kosta, säger Svantesson.

Se i klippet nedan när Elisabeth Svantesson förklarar hur regeringen vill underlätta för de konsumenter som har lägst marginaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.