Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är kritisk mot finansministern då hon anser att regeringen behöver agera för att hantera de stigande matpriserna. Foto: SVT/TT

Vänsterpartiets krav: Överenskommelse om pristak på mat

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna skenar och nu kräver Vänsterpartiet att regeringen agerar. Partiet vill att finansministern genast kallar till sig de tre största matvarubutikerna för att nå en överenskommelse. 

– Regeringen kan inte bara stå bredvid och be oss konsumenter jämföra priser, säger partiledare Nooshi Dadgostar till SVT Nyheter. 

Vänsterpartiet vill se en liknande överenskommelse som den som slutits i Frankrike, där regeringen tillsammans med ledande matvarukedjor beslutat om ett pristak på vissa livsmedelsprodukter. 

– Utgångspunkten ska ju vara basvarorna som vi behöver för att överleva. Frukt grönsaker, barnmat, blöjor. Det är ju idag tre stora matoligarker som bestämmer över priserna i Sverige. De har svällande vinstmarginanaler, säger Nooshi Dadgostar.  

Om livsmedelskedjorna misslyckas med att komma överens behövs det lagstiftning, anser partiet. Nooshi Dadgostar menar att marknaden inte fungerar som den ska och att Sverige i praktiken inte har fri prissättning på mat.

– De flesta familjer idag känner att matvarubutikerna bara höjer och höjer priserna. Det är på vanliga produkter som kaffe, frukt och bröd och någonting måste göras. 

Hör partiledaren om kravet på finansminister Elisabeth Svantesson (M) i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.