Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Nilsson (t.v.) bor i Rotterdam och Janne Grönroos (t.h.) bor i Helsingfors. Hör vad som blivit dyrare – och billigare – i deras matbutiker.

Såhär dyr är maten i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna har rekordstigit i Sverige under de senaste månaderna. De höga priserna på exempelvis tomat och paprika har fått många att rysa till vid grönsaksdisken. Även i resten av Europa har priserna gått upp.

SVT nyheter frågade tre personer i tre olika europeiska länder hur de mest märker av de stigande priserna. Rufus Blad är utlandssvensk och bor i Spanien sedan flera år tillbaka. Frukt och kött har blivit betydligt dyrare i Gijón där han bor.

Jag kanske äter några frukter per vecka bara, säger han. Och jag köper kycklingrester, eller kycklingben nu – den typen av kött som är billigare, i stället för entrecote.

Hör om läget i Helsingfors, Rotterdam och Gijón i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.