Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av debatten ur Agenda. Foto: SVT

Finansminstern säger nej till pristak på mat: ”Kan leda till brist”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska matpriserna har stigit mer än genomsnittet i EU. Nu inför flera europeiska länder pristak på vissa matvaror. Vänsterpartiet vill att även Sverige ska göra det, men finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger fortsatt nej.

– Regeringens absoluta prio just nu är att trycka tillbaka inflationen som helhet, säger hon i Agenda.

Med ökande världsmarknadspriser till följd av Ukraina-kriget, dyrare el och stigande inflation har flera europeiska länder infört pristak på mat. Vänsterpartiet kräver nu att även svenska regeringen agerar på de stigande matpriserna och inför ett pristak på basvaror.

Den svenska matmarknaden domineras till 90 procent av de tre stora mataktörerna Ica, Axfood och Coop som trots svåra tider det senaste året gjort miljardvinster.

“Dela på krisens bördor”

Enligt Vänsterledaren Nooshi Dadgostar indikerar de höga vinstmarginalerna hos matjättarna ett centralt problem, nämligen att de “passar på” att höja sina priser utöver kostnadsökningarna.

– Det betyder att de har mycket stort utrymme att se till att vi kan dela på krisens bördor, säger hon i en debatt i Agenda.

– Det är inte rimligt att det är bankerna, livsmedelsbranschen eller elbolagen som går vinnande ur den här krisen, säger hon.

Vänsterpartiet vill att regeringen samlar matjättarna och ser till att en frivillig överenskommelse om ett tillfälligt pristak införs. 

Inflationen som helhet

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att hon för en dialog med de stora matbutikerna, men tycker inte att politiker ska blanda sig i prissättning. 

– Vi har varit väldigt tydliga med att företag inte ska passa på att omotiverat höja sina priser. Men att gå därifrån till ett pristak – det är två skilda saker, säger hon.

– Regeringens absoluta prio just nu är att trycka tillbaka inflationen som helhet.

Kan uppstå brist

Enligt finansminstern kan en annan negativ konsekvens med pristak vara att det uppstår en brist på matvaror.

– När man sänker priser på vissa varar går de åt snabbare, då uppstår det en brist.

Konkurrensverket utreder just nu frågan om konsumenter betalar för mycket för maten och Svantesson vill invänta myndighetens slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.