Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tror Coops vd kommer hända med matpriserna?

Coops vd om framtidens matpriser

Publicerad

Konsumenterna får det svårare att ha råd med maten. Men nu syns vissa ljusglimtar – samtidigt som en ny runda prisökningar inte är utesluten, enligt Coops vd Marie Nygren.

– Vi ser indikationer på prishöjningar, säger hon till Ekonomibyrån.

För första gången på fyra år har matpriserna sänkts – med 0,4 procent. En sänkning som kan kännas minimal i jämförelse med det senaste årets prisökning på över 20 procent.

Siffror visar att Coop har varit drivande i prishöjningarna. Coops priser steg vid årsskiftet; först efter fem veckor följde de andra matjättarna Ica och Axfood efter.

– Vi vill ju se till att leverantörerna får ett schysst pris, vi har inte höjt mer än vad leverantörerna har gjort, säger Coops vd Marie Nygren i Ekonomibyrån.

Under en period har Coop, Ica och Lidl valt att sänka priset på flera utvalda varor. Marie Nygren kan inte garantera ytterligare prissänkningar:

– Det finns fortfarande en hel del kostnader. Vi ser en del ökningar hos vissa leverantörer, säger hon.

Svag konkurrens kan påverka

Några av orsakerna till den kraftiga prisökningen på mat är dyrare bränsle, spannmål och energi. Det utreds nu även om svag konkurrens på marknaden kan vara ytterligare en faktor. Totalt har Ica, Coop och Axfood ungefär 90 procent av livsmedelsmarknaden – något som kan göra det enklare att kontrollera prissättningen.

– Det riskerar att försämra konkurrensen. Med få aktörer är det enklare att bevaka varandra, säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Matjättarna på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet