Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Mazur, Matpriskollen om sjunkade priser: ”Det ger ju effekt”. Foto: Claudio Bresciani / TT /SVT

Matpriserna sjunker för första gången på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Nu sjunker matpriserna – för första gången på mycket länge, enligt Matpriskollen. Sänkningen är liten, bara 0,4 procent på maten jämfört med för en månad sedan, ändå är det ett trendbrott.

– Sänka priser, det gör man inte i den här branschen. Det är extremt ovanligt, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.

Matpriserna gick ner med 0,4 procent, och dagligvaror, som är en vidare kategori, minskade med 0,3 procent i april i år jämfört med i mars.

– Det är ett väldigt trendbrott. Priserna har inte sänkts på minst fyra år, säger Ulf Mazur.

Matpriskollen har undersökt ordinarie-priserna på 44 000 varor hos alla de stora kedjorna och noterar den av många så efterlängtade förändringen.

I över ett år har priserna rusat, men innan dess var prisökningarna beskedligare.

– Vi har haft några månader med noll-utveckling. Men sänka priser, det gör man inte i den här branschen. Det är extremt ovanligt. Det är inte så branschen fungerar, säger Ulf Mazur.

Starkt tryck

Men nu har trycket blivit så starkt på matjättarna och leverantörerna att få stopp på prisrallyt.

– Jag tror att det är ett väldigt tryck nu att inte höja priserna, säger Ulf Mazur.

Han är dock försiktig när det gäller den fortsatta utvecklingen. Vi ska nog inte hoppas på att priserna kommer att falla ytterligare, bedömer han.

– Om priserna kan stanna på den här nivån, och inte stiga mer, så är det positivt.

Nu när det våras och grönskar kommer också jordbruksprodukter att sjunka i pris, så är det alltid, konstaterar Ulf Mazur. Gurkan, jordgubbarna och sparrisen är i säsong, och blir alltid billigare så här års.

Det gör att prisnivån för mat totalt sett minskar.

– Det är klart att prissänkningarna för jordbruksprodukter kan fortsätta, och också sprida sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.