Många svenskar har påverkats negativt av de stigande matpriserna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Prognos: Priset på livsmedel kan sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningen på livsmedel kan börja avta under våren och en del livsmedel kan till och med sjunka i pris, enligt en prognos av bankerna SBAB, Nordea och Swedbank.

Enligt en undersökning gjord av Sveriges Radio Ekot, finns det tydliga tecken som visar att vindarna börjar vända.

– Ett skäl till att livsmedelspriserna gick upp så mycket förra året var att vi hade ökade priser på drivmedel och elkostnader som också påverkade livsmedelsproducenterna och vi såg också att priserna på livsmedel som vi importerade till Sverige ökade väldigt kraftigt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Ekot

”Talar för dämpning”

Han anser att det finns flera tecken på att de stora prisökningarna snart kommer avta.

– Det vi sett det senaste året är att flera av de faktorerna har reviderats så att de ligger stilla och det borde tala för mer dämpad utveckling på livsmedel och kanske vissa livsmedel som sjunker i pris framöver.

Det har blivit dyrare

Ett annat tecken är att priset på konstgödsel har sjunkit 15 procent sedan februari förra året, något som kan få effekt på svenskproducerade produkter.

Främst har priserna ökat på livsmedel som bröd, grönsaker och mejeriprodukter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.