Handeln var illa ute redan innan coronakrisen, skriver SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka. Foto: Martina Holmberg / TT

ANALYS: Ingen handlare kommer att stå opåverkad i krisens Sverige

Publicerad
ANALYS · I och med att den medicinska situationen i Sverige blir allt allvarligare, begränsas livet allt mer. Det var kris i handeln redan innan corona. Nu möter den sin svåraste prövning på mycket länge.
SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

När tiderna känns oroliga håller vi av naturliga skäl hårdare i pengarna. Vanligtvis möts det av finanspolitiska stimulanser eller skattesänkningar för att vi ska spendera mer pengar, ett vanligt kristidsknep, men i nuläget skulle det motverka själva syftet med de insatser som görs just nu.

Närmare en halv miljon människor i Sverige arbetar inom handeln, enligt branschorganisationen Svensk handel. Ju längre begränsningarna i vårt liv pågår, desto djupare blir krisen i ekonomin.

Problem under lång tid

Till skillnad från industrin som tuffat på bra i en lång högkonjunktur som sedan mattats av har kläd-, sport- och sällanköpshandeln under en längre tid kämpat med små marginaler och stor konkurrens från näthandeln. Det är välkänt men gör handeln särskilt sårbara för den omedelbara krisen som vi är i nu, och den lågkonjunktur som antas komma därefter.

Flera kedjor har varit tvungna att ta in pengar från ägarna och att nu Polarn o Pyret begärt rekonstruktion kommer inte som någon stor överraskning. Ofta innebär en rekonstruktion att både personal måste sägas upp och butiker stängas.

Anledningen har accelererat de senaste åren och påtvingad isolering kan göra att vi nu handlar allt mer på nätet, till lägre priser. Och det som skulle rädda den traditionella handeln, kaféer, mattorg och umgänge, gapar istället tomma.

Viss lättnad

Finns det en uppsida i allt elände?  En del trygghetsknarkare hamstrar mat, toalettpapper och handtvål, vilket just nu gett en extraskjuts till mathandeln. Du kan alltid stötta favoritbutiken genom att tidigarelägga nödvändiga inköp eller om din privatekonomi tillåter, unna dig.

Det är också troligt att grupper som innan varit motsträviga till att handla över nätet nu provar det och särskilt äldre som är i en riskgrupp nu tvingas att handla mat och andra förnödenheter över nätet.

Viss lättnad ges till branschen genom möjligheter till permitteringar, lån och statliga garantier till företag och så möjlighet att fastighetsägare som efterskänker hyran får pengar tillbaks av staten.

Ingen blir opåverkad

I en lågkonjunktur skjuter vi på större inköp som ny kyl och frys eller bilen och definitivt lyxkonsumtionen. När butiker och också företag köper mindre varor drabbas också parti- och grossisthandeln.

Men inte heller stora, stabila matbutikskedjor kommer sälja mer om många är arbetslösa. En del påverkas mer än andra, men ingen handlare kommer stå opåverkad i krisens Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.