Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Coronautbrottet riskerar slå hårt mot turismen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska turistnäringen riskerar att åka på en stor smäll om inte coronautbrottet kan begränsas innan sommaren. Hundratusentals gästnätter står på spel visar dagsfärska siffror från Tillväxtverket.

De kinesiska turisterna i Sverige är få och utgör endast 2 procent av turismen i Sverige, men växer snabbt. Så här års är det få kinesiska turister i Sverige men nu är det i stort sett stopp efter utbrottet av coronaviruset. Svenska hotell har fått se flera avbokningar.

– Den stora risken är att det sprider sig och att man får mycket större reserestriktioner i andra länder som traditionellt har fler besökare i Sverige, säger Thomas Jakobsson som är chefsekonom på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen.

Stora pengar på spel

De flesta kinesiska turisterna väljer att bo på hotell. Förra året stod de för drygt 400 000 gästnätter på alla typer av boenden. En ökning med närmare 60 000, eller 17 procent jämfört med året innan, visar dagsfärska siffror från Tillväxtverket. Men nu växer oron för avbokningar inför sommarsäsongen då de flesta kinesiska turisterna kommer.

– Ofta kommer de i hela busslaster. Då är det inte en person som bokar av utan kanske 60, och det ställer naturligtvis till problem för hotellen, säger Thomas Jakobsson på Visita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet