Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I början av januari insjuknade Li Wenliang och en tid senare testades han positivt för coronaviruset. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sjukhuset bekräftar: Läkaren som larmade om viruset avliden

Uppdaterad
Publicerad
Den ögonläkare som i ett tidigt skede slog larm om coronaviruset rapporterades tidigare idag i flera medier ha avlidit av virussjukdomen. Några timmar senare kom dock uppgifter från sjukhuset om att han levde, men att hans tillstånd var kritiskt. Nu skriver bland annat nyhetsbyrån AP och South China Morning Post, att sjukhuset till slut bekräftar att läkaren avlidit.

Li Wenliang ska vara bland de första som slagit larm om ett nytt, sars-liknande virus. Under torsdagen rapporterade de flesta stora medier världen över att läkaren ska ha dött av coronaviruset. Senare ändrades uppgifterna till att Li Wenliang levde man att hans tillstånd var kritiskt. Men nu rapporterar bland annat South China Morning Post att sjukhuset där Li Wenliang vårdats bekräftar att han avlidit av coronaviruset.

Tillrättavisad av polis

Li Wenliang fick påhälsning av polisen efter att han den 30 december i en gruppchatt varnat sina tidigare studiekamrater att han noterat sju fall där symptomen liknande de som uppstod vid sars.

Virussjukdomen sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall.

Li Wenliang arbetade vid ett sjukhus i Wuhan där smittspridningen inleddes i december.

I början av januari insjuknade Li Wenliang och en tid senare testades han positivt för coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer