Tyska Hanno Berger pekas ut som den som utformat skatteplundrarnas ”masterplan”. Foto: SVT

Stjärnjuristen pekas ut som hjärnan bakom skatteplundringen

Publicerad

Tysklands under lång tid främste och mest profilerade skattejurist, Hanno Berger, var arkitekten bakom en stor del av de avancerade skatteupplägg som nu granskas av åklagare. Det visar omfattande dokument som SVT Nyheter tagit del av.

Själv säger han att han är oskyldig.

– Åklagarna är färgade av sina politiska åsikter, säger han.

Den 29 november 2012 är ett datum som Hanno Berger inte lär glömma. På morgonen fick han veta att skattebrottsutredare genomfört en razzia i hans kontor på 32:a våningen i den blågråa skyskrapan Skyper i Frankfurts finansdistrikt. Hårddiskar kopierades, akter tömdes, skrivbord gicks igenom.

Samtidigt genomsöktes hans villa i Schlüchtern, drygt sju mil nordost om Frankfurt, och även en våning i Berlin som tillhörde en av hans klienter.

Bankerna & skatteplundringen

Dessutom gjordes samma dag razzior vid två tyska banker, Hypo-Vereinsbank och Bank J. Safra Sarasain som Hanno Berger gjort affärer med. Detaljerna återkommer i tyska tidningar som Die Zeit, Handelsblatt och Der Spiegel.

Åtalad för skattebrott

Han själv, som beskrivits som en passionerad Porscheförare, tog sig samma dag över gränsen till Schweiz – där han har ett hus i en idyllisk by i kantonen Graubünden – och där han fortfarande befinner sig i dag.

Hanno Berger åtalades i maj i år i Frankfurt, tillsammans med bland andra tre investmentbankirer från London, för skattebrott. Enligt åklagaren har de sex åtalades affärer medfört skatteförluster för tyska staten på över en miljard kronor. På kort tid gick Hanno Berger från att vara Tysklands, och en av Europas mest efterfrågade och högprofilerade skatterådgivare, till att vara en misstänkt skattebrottsling som lämnat Tyskland för Schweiz.

Han började sin karriär som hög skattetjänsteman i Hessen och i tolv år var han den hessiska finansinspektionens högste bankinspektör över Frankfurtbörsen. Men sedan bytte han bana. Han jobbade för några av världens största och mest renommerade advokatbyråer. Mellan 2004 och 2010 var han partner på den stora amerikanska advokatbyrån Dewey & LeBoeuf, vars Frankfurtkontor han ledde och utvidgade till som mest 60 advokater. Advokatfirman har numera gått i konkurs.

Hanno Berger startade eget företag 2010 och blev snabbt känd för att ha kreativa skattelösningar för förmögna privatpersoner och stora bolag.

Generalplan

I ett dokument, som liknar en generalplan från 2009, som SVT Nyheter tagit del av visar det sig att Hanno Berger och hans kollegor skissat på en skatteplaneringsarkitektur som kan användas i många delar av Europa.

Dokumentet som tagits fram med hjälp av Bergers kollegor runt om i Europa visar hur skatteupplägget fungerar i bland annat Spanien, Österrike och Schweiz.

I dag är Hanno Bergers rådgivningsfirma sedan flera år avvecklad på grund av brottsutredningen. Han är misstänkt i flera skattebrottsutredningar och snart väntar den första domstolsprocessen.

Svarar via mejl

Via SVT Nyheters kollegor vid Danmarks Radio, tyska Corrective och den schweiziska tidskriften Magazin ställer vi en rad frågor om uppläggen till Hanno Beger via mejl. Han svarar vid flera tillfällen att hans rådgivningsbyrå inte genomfört några affärer som är brottsliga. Han anser att tjänstemännen vid skatte- och åklagarmyndigheterna är politiskt färgade och rädda för att gå emot den allmänna opinionen.

– För att undvika att riskera sitt rykte, är det bättre för dem att tänja på lagen och försöka straffa bankmän, rika människor och deras rådgivare, skriver han i ett mejl.

I ett annat mejl skriver han att varken han eller hans medarbetare på advokatfirman genomfört några så kallade cum-ex-affärer utanför Tyskland. Och i Tyskland har de varit lagliga. Han säger vidare att han utgår från att åklagaren i Frankfurt kommer att lägga ned åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet