Revisionsfirman KPMG i Stockholm erbjöd sig att utreda om det var möjligt att genomföra de aggressiva skatteuppläggen i Sverige. Foto: Patrick Sörquist/TT

Skatteplundrarnas ”masterplan” skulle sjösättas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Några av världens största revisionsbolag och advokatbyråer var djupt involverade i de aggressiva skatteupplägg som nu utreds av åklagare i Tyskland, där minst 70 miljarder kronor stulits från europeiska skattebetalare. Flera stora svenska revisionsbyråer var beredda att utreda möjligheten till sådana upplägg i Sverige.

Det visar dokument och vittnesmål som SVT Nyheter tagit del av från läckan som kallas cum-ex-filerna.

Det handlar om en liten grupp män från välrenommerade advokat- och revisionsbyråer som för tio år sedan tog fram en avancerad generalplan för hur man kunde lura till sig skattemiljarder från en lång rad europeiska länder. En av hjärnorna bakom planen var Tysklands kanske främste skatterevisor Hanno Berger. Men hjälp av sina kollegor vid den amerikanska advokatjätten Dewey & LeBoeuf tog han fram en sorts generalplan.

SVT Nyheter har tagit del av själva dokumentet med hjälp av tyska researchcentret Correctiv.

Bankerna & skatteplundringen

Hanno Berger, advokaten och hans kollegor ville undersöka i vilka länder skattesvindeln kunde genomföras. Upplägget går ut på att man i princip får tillbaka en skatt två gånger – en skatt på aktieutdelningar som aldrig betalats ut. Ett upplägg som kallas cum-ex och som av tyska myndigheter betraktas som skattebrott.

En djävulsmaskin

En av Hanno Bergers branschkollegor som också deltog i planen kallar den för en djävulsmaskin. Han jobbade tidigare på en av världens största byråer. Av tyska tv-kanalen ARD, Danmarks Radio och Correctiv har han fått en mask eftersom han valt att ange sina mäktiga tidigare kollegor och kunder i finansbranschen.

– Man hade utarbetat en masterplan i Tyskland och ville nu veta om denna maskin, denna djävulsmaskin, också fungerade i andra länder.

I generalplansdokumentet förekommer gång på gång en av revisorsjätten KPMG:s chefsrevisorer i Schweiz. Han säger där att skatteupplägget är det ”perfekta brottet”.  Det är ”omöjligt att upptäcka och omöjligt att bevisa”.

Utreda mot betalning

Enligt generalplanen fick ett antal stora revisions- och advokatbyråer i Stockholm frågan om det var möjligt att genomföra uppläggen även i Sverige. Många sade nej, men bland andra KPMG och DLA Nordic, som numera heter DLA Piper, sade att de hade stor erfarenhet av aktieaffärer kring utdelningsdatumet och att de gärna mot betalning skulle utreda saken. I dag säger skatterevisorerna att de inte har något minne av detta.

– Det är ingenting jag minns. Jag tror inte att det är jag. Det är inget jag känner igen, säger den KPMG-revisor, som enligt dokumentet kontaktades, till SVT Nyheter.

Inte heller advokatbyrån DLA Nordics skatteadvokat kommer ihåg om han diskuterat skatteuppläggen.

– Jag har inget minne av det. Det är inga klockor som ringer där. Det är ingenting som jag arbetat med på det sättet, säger han.

Brottslig verksamhet

Torsten Fensby är en av Sveriges ledande experter på skatteflykt. Han är revisor och advokat och har jobbat många år, bland annat på den ekonomiska organisationen OECD. SVT Nyheter lät honom titta på dokumentet.

Konkurrenssituationen mellan advokat- och revisionsbyråer gör att de tävlar mot varandra att skapa allt mer avancerade upplägg tills du når en punkt där du befinner dig i gråzonen eller till och med når en punkt där du tar steget och faktiskt till och med är beredd att, i enskilda fall får man säga, ägna sig åt brottslig verksamhet.

Av dokumentet framgår inte om de svenska revisions- och advokatbyråerna tog fram något skatteupplägg åt sina tyska kollegor. KPMG:s informationsdirektör i Sverige, Björn Bergman, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att ”KPMG:s skattekonsulter i Sverige har fått en fråga om att utreda den svenska skatterättens tillämpning på en tysk utdelningsstruktur. Vår uppföljning visar dock att vi aldrig utförde något uppdrag”.

Men enligt Torsten Fensby kan det vara problematiskt ändå.

– Om svenska revisionsbyråer eller advokatbyråer blivit kontaktade av en kollega som har föreslagit att de ska upprätta ett upplägg som är det perfekta brottet, något rent brottsligt. Då är det en fråga för de rättsvårdande myndigheterna, säger han.

SVT Nyheter har försökt att få en intervju med ledningen för KPMG och DLA Piper, men de har avstått. Däremot skriver de i mejl att man inte utför denna typ av uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet