Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Magnus Hjelmérs tips om hur du bäst lurar hjärnan för att ekonomin ska bli roligare. Foto: Storyblocks/SVT

Då blir din privatekonomi roligare: ”Måste lura hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att det är dötrist med pengar och sparande? Lyckas du lura din reptilhjärna kan allt plötsligt bli mycket roligare, enligt Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

– Vår hjärna är inte konstruerad att fatta ekonomiska beslut. Den ser precis likadan ut som den gjorde för 100 000 år sedan, säger han.

En tredjedel av svenskarna har under de tolv senaste månaderna haft svårt att betala löpande kostnader. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Finansinspektionen i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Enligt Magnus Hjelmér kan en anledning till det vara det senaste årets skyhöga inflation och höga räntor.

– Man kan påverka sina kostnader. Men omvärldsfaktorerna kan göra att människor känner att ekonomin är utom deras kontroll, säger han.

Enligt Finansinspektionen har de med lägre inkomster sämre självförtroende, kunskap och intresse om privatekonomi.

För att tända sin privatekonomiska gnista kan det hjälpa att likna sparande vid träning. Och inte minst att belöna sina framgångar, berättar Magnus Hjelmér.

– Eftersom ekonomi fortfarande är ett relativt nytt koncept har människor svårt att fatta rationella beslut. Om man ska tycka att privatekonomi är roligt och intressant måste vi lura hjärnan till det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.