Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här listar Arturo Arques några av de positiva faktorerna som kommer att påverka ekonomin 2024. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Privatekonomen om 2024 – tre ljuspunkter för din plånbok

Publicerad

2024 kan bli ett ljusare år för svenskarnas privatekonomi – Arturo Arques, privatekonom på Swedbank lyfter tre faktorer som kan påverka hushållen positivt.

– Det här kommer göra att många, men inte alla, kommer få en oförändrad eller en något bättre ekonomi, säger Arturo Arques.

Det kommande året spås ekonomin förbättras för många hushåll. Enligt Arturo Arques handlar det om främst tre faktorer.

– Det är i form av att inflationstakten sjunker. Vi ser också lägre inkomstskatt i form av höjt jobbskatteavdrag och höjda grundavdrag och vi ser också lägre bolåneräntor under 2024, säger Arques.

Han säger att Swedbanks prognos är att styrräntan kommer börja sänkas i juni och att bolåneräntorna då följer med ner.

Finns flera orosmoln

Samtidigt är det olika för olika hushåll och det finns även flera orosmoln det kommande året. Det handlar om stigande arbetslöshet, högre hyror och avgifter och fortsatt höga konsumentpriser.

– Vi ser att även om inflationstakten sjunker så har vi betydligt högre konsumentpriser i dag än vad vi hade för ett eller två år sedan, säger Arques.

Oförändrat för vissa grupper

Arques slutsats är att den breda allmänheten kan komma att få lite mer pengar i plånboken 2024, men att läget samtidigt fortsätter vara oförändrat för många grupper.

Exempelvis de som har garantipension, är ensamstående föräldrar, går på sjukersättning eller är arbetslösa kommer att få det tufft i ytterligare ett år.

– Jag tror att för många kommer det att bli en oförändrad ekonomi och för vissa blir den bättre, men inte alla, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.