Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jobben, elpriserna, drivmedelspriserna och inflationen. Så väntas ekonomin utvecklas i år. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Så blir din ekonomi 2024: ”Då kommer början på vändningen”

Uppdaterad
Publicerad

Många har haft ett tufft 2023, med höga räntor och prisökningar. I december fick vi veta att Sverige är i recession. Vad innebär det för din ekonomi i år? SVT listar faktorer som påverkar plånboken 2024.

Jobben

Antalet arbetslösa fortsätter att stiga under 2024 till 6,6 procent, tror Arbetsförmedlingen. Tuffast blir det i södra Sverige och framför allt i storstadsområdena. I norr ser det däremot ljusare ut.

– Arbetsmarknaden i norra Sverige är starkt knuten till de stora, gröna investeringarna som genomförs i regionen, skriver Arbetsförmedlingens prognoschef Lars Lindvall i ett pressmeddelande.

Elpriser

Elpriserna kan förändras snabbt och är alltid vanskliga att sia om framåt. Men det finns faktorer att hålla koll på. Som vanligt gäller att kallare väder ökar efterfrågan på el och driver upp priset. Välfyllda vattenmagasin bidrar till lägre priser medan torrare vinterväder ökar risken för högre elpris. Eftersom elmarknaden i Europa hänger ihop spelar det också roll hur det ser ut på kontinenten. Inför vintern har naturgaslagren i Tyskland varit välfyllda, ett gott tecken, men skulle det bli väldigt kallt riskerar de ändå att tömmas.

Drivmedelspriser

Den som längtat efter lägre bensin- och dieselpriser kunde vid årsskiftet fira att skatten på dessa drivmedel då sänktes rejält samtidigt som reduktionsplikten minskade. Christian Kopfer som är råvaruanalytiker på Handelsbanken tror dock att sänkningen på sikt kommer att ätas upp av stigande råoljepriser.

– Världen som helhet konsumerar mer och mer olja, säger Christian Kopfer.

Men han tror att det kan ta tid innan en ökad efterfrågan tar ut prissänkningen på drivmedel.

– Sänkningen är framför allt på diesel är så pass märkbar så det kommer att ta ett bra tag innan den stora minskningen äts upp. Men jag tror att det kommer gradvis.

Räntor och inflation

Till sist kommer vi till de kanske mest omdiskuterade punkterna. Vad gäller både räntor och priser så anar Konjunkturinstitutets prognoschef ljuset i tunneln.

– Efter sommaren ungefär då kommer början på vändningen, säger Ylva Hedén Westerdahl.

I videon berättar hon om faktorer som kan få plånboken att kännas lite tjockare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.