Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi kan börja se en nedgång i inflationen redan i början av nästa år tror vice riksbankschefen Anna Breman.

Experterna: Inflationen vänder nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Den rekordhöga inflationen har fortsatt utan några större minskningar. Men det värsta kan snart vara över, enligt vice Riksbankschef Anna Breman.

– De stora uppgångarna har vi bakom oss, säger hon i veckans Ekonomibyrån.

I oktober landade inflationen på 9,3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt SCB:s mått KPIF. Detta var en minskning från september då samma mått låg på 9,7 procent. Men efter flera månader av höga inflationssiffror tror förste vice riksbankschef Anna Breman att utvecklingen är på väg att vända. 

– Jag tror att vi är tillbaka kring två procent runt årsskiftet till 2024, säger Anna Breman i Ekonomibyrån.

”Kan hända vad som helst”

Samtidigt lyfter hon betydelsen av vad som händer i omvärlden som kan styra hur inflationen utvecklas i Sverige.  

–  Det är en väldigt orolig omvärld, det kan hända vad som helst nästa år. Det senaste året har vi sett hur detta kan påverka elpriserna som i sin tur kan bidra med ett par procentenheter på en månad just nu.

Nationalekonomen Klas Eklund är inte lika övertygad att inflationsmålet nås så snabbt. 

– Jag hoppas det, men jag är rädd att det kan ta lite längre tid. Men vi ska röra oss nedåt under loppet av nästa år, säger han. 

”Priserna kommer inte tillbaka”

Även om inflationen skulle gå tillbaka till tidigare nivåer är det viktigt att komma ihåg vad detta betyder enligt Klas Eklund.

– Jag tror det finns en vanlig uppfattning om att när inflationen sjunker så kommer priserna att sjunka tillbaka, men så är det inte. Även om inflationen går nedåt kommer priserna ligga kvar på minst samma nivå som nu, säger han. 

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”När vänder det?” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.