Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips: Så kan du undvika att bli lurad av livsmedelsjättarna. Foto: TT

Många klagomål om krympflation

Publicerad

Priset på mat har stigit kraftigt det senaste året. Att  en del av prishöjningarna görs genom minskade förpackningar har gjort många kunder upprörda, enligt intresseorganisationen Sveriges konsumenter.

I oktober steg priserna för livsmedel med 17 procent jämfört med samma månad förra året , enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). En särskild typ av prishöjning som blivit uppmärksammad är så kallad krympflation, när storleken på förpackningen minskar medan priset är samma som innan. 

– Just nu är det många som hör av sig till oss och klagar på minskade förpackningar, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter. 

Att förpackningar blir mindre är inte något nytt. Under 2021 var chips och djupfrysta skaldjur de varor som påverkades mest av krympflation, enligt en sammanställning SCB utfört.  
 
Vilka varor som krympt mest under 2022 finns det inga tillgängliga siffror för ännu, men en varugrupp sticker ut just nu enligt Maria Wiezell. 

–Den senaste tiden har människor hört av sig framförallt om toalettpapper när de reagerat på att rullarna har blivit mindre, säger hon. 
 

Hör Maria Wiezell  i videon ovan ge sina tips på hur du undviker fällorna när du handlar.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”När vänder det?” på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer