Foto: TT

Danskar kan få betala ränta för sitt lönekonto

Uppdaterad
Publicerad

Negativ ränta låter bra. Men för sparare är det ett gissel. I valutakrisens Danmark varnar ledande banker nu för att det kan sluta med straffränta på insättningarna på vanliga lönekonton.

Danska hushåll köar för att lägga om sina bolån i det nya lågräntelandskapet. Flera danska banker har samtidigt slutat ge ut nya bolån med kort löptid, sedan negativa marknadsräntor gör uppläggen ohanterliga.

Danska banker överväger dessutom att införa en straffränta på vanliga bankkonton.

– Så länge som det är möjligt kommer vi att skydda våra kunder. Vi vill inte att de ska få negativ ränta på lönekontot, säger Danske Banks vd Thomas Borgen på en presskonferens på tisdagen.

– Men om läget håller i sig mer än ett år kommer vi behöva överväga detta, tillägger han.

Försöker hejda avgiften

Räntetrycket nedåt härrör från valutamarknaden, där Danmarks centralbank med massiva stödköp gör sitt yttersta för att hålla den danska kronan stabil mot den allt svagare euron.

Danska bolåneinstitut har sedan en tid börjat laborera med avgifter på bolånen, som varierar med belåningsgraden. Detta förhindrar att hushåll och företag får betalt för att låna. Men avgifterna kan inte bli hur höga som helst och med ettåriga marknadsräntor på —0,55 procent har många valt att sluta bevilja korta bolån.

Något slut på valutakrisen är inte i sikte. På tisdagseftermiddagen väntas januarisiffror för Danmarks valutareserv, som efter massiva stödköp av euro antas ha svällt med kanske 100 miljarder danska kronor i januari. Det tidigare rekordet i dansk valutareserv på 514 miljarder danska kronor, från juli 2012, är därmed i farozonen.

Kan komma nya räntesänkningar

Enligt Nordeas chefsanalytiker Niels Christensen finns det inget tak för centralbankens stödköp av euro och det kan mycket väl komma nya räntesänkningar.

– Centralbanken kan trycka hur mycket nya danska kronor de vill, utan begränsningar, och fortsätta intervenera på valutamarknaden, säger han.

Beslutet att tillsvidare sluta ge ut nya statsobligationer antar han gäller minst ett halvår, men kanske längre.

Christensen tror att den danska centralbanken ovanpå stödköp och nya räntesänkningar även kan börja stödköpa obligationer på andrahandsmarknaden. Det kan bli aktuellt när Europeiska centralbanken (ECB) inleder sina stödköp på 60 miljarder euro per månad i mars

Lamslagen obligationsmarknad

Den danska obligationsmarknaden är delvis lamslagen sedan centralbanken i Köpenhamn tills vidare har slutat ta upp nya obligationslån. Beskedet kom i fredags, sedan centralbanken inom loppet av två veckor sänkt styrräntan tre gånger till rekordlåga -0,5 procent.

Ovanpå detta har centralbanken gjort massiva stödköp av euro, för att hålla värdet på den danska kronan inom den korridor mot euron som tillåts enligt de EMU-regler Danmark har åtagit sig att följa.

Resultatet är negativa räntor för alla danska statspapper med löptider under tio år. Och för tioåriga danska obligationer ligger räntan på 0,18 procent – en historisk bottennivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.