Vd Frank Vang-Jensen får lämna Handelsbanken med omedelbar verkan. Foto: TT

Därför fick Vang-Jensen sparken  

Uppdaterad
Publicerad

Trots en gedigen bakgrund i Handelsbanken valde styrelsen att avsluta vd:n Frank Vang-Jensens anställning med omedelbar verkan. 
– Han var en felrekrytering, säger Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman.  

På en extrainkallad presskonferens berättade Boman om styrelsens beslut. Han ville dock inte gå in på detaljer om varför styrelsen anser att Vang-Jensen inte klarade jobbet som vd.  

Vang Jensen har en uppsägningstid på 24 månader och kan maximalt få 19 miljoner kronor. 

”Gedigen utvärdering”

Boman poängterade att det inte var några finansiella felbeslut eller skandaler som gjorde att Vang-Jensen fick sluta. Trots en gedigen bakgrund med nära 20 år inom Handelsbanken ansåg styrelsen att Vang–Jensen inte klarade det jobb som blev hans sista i banken.

– Det visade sig att det sista jobbet han hade blev för svårt. Han levde inte upp till de krav man kan ha på en vd i Handelsbanken. Det kan ses som en felrekrytering och jag har en del i att det blev så, säger Boman.

– Efter en gedigen utvärdering fann vi i styrelsen att han inte fullt levde upp till de krav vi har på ledarskap för en koncernchef i Handelsbanken. Ledaruppgiften blev lite för svår för Frank, fortsätter Boman.

”Rannsaka mig själv”

SVT Nyheters reporter Johan Zachrisson Winberg intervjuade Pär Boman efter presskonferensen och frågade då vilket ansvar Boman har som deltog i beslutet att utse Vang–Jensen till VD i banken och vad han dragit för slutsatser av det.

– Ett är att rannsaka mig själv. Hur kom det sig att jag kom till den slutsatsen vid det tillfället och försöka undvika att göra om det här misstaget. Jag har lärt mig att det är bättre att rätta till misstag än att släta över det, säger Boman. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer