Därför hotar piloterna med strejk

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivaren vill ha flexiblare piloter som kan flyga när kunderna vill resa. Piloterna är upprörda över hur SAS hanterat kollektivavtalet och vill ha balans mellan arbete och fritid. Trots intensiva förhandlingar har parterna inte kunnat enas.

Arbetsgivaren SAS efterlyser ett enklare avtal där piloterna ska kunna anpassa sig till en tuffare konkurrenssituation och flyga mer när kunderna vill resa och mindre när det är lågsäsong.

– Vi har ungefär 30 procent mer kunder på sommaren, säger SAS vd Rickard Gustavsson.

Hot om SAS-strejk

Uppsagt kollektivavtal

Pilotfackets motiv för att hota med strejk är enligt deras egen hemsida att arbetstillfällen är hotade och att de vill ha balans mellan arbete och fritid. Dessutom upprörs man över att SAS, som delvis ägs av staten, sagt upp kollektivavtalet utan att omförhandla det. Ett agerande som är helt unikt på svensk arbetsmarknad, skriver SPF på sin hemsida.

– Varslet gäller total arbetsnedläggelse för samtliga 430 piloter inom SAS i Sverige, säger Wilhelm Tersmeden, vice ordförande i pilotfackets SAS-sektion, till SVT Nyheter.

Enligt pilotfacket har man redan gått arbetsgivaren till mötes för att nå ökad flexibilitet. Bland annat så har pilotkostnaderna sänkts med 40 procent de senaste fyra åren genom minskad lön, minskad pension och ökat arbetsuttag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot om SAS-strejk

Mer i ämnet