Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukraina har bördiga jordar och ett betydande industriellt arv. Men kris efter kris har hämmat landets ekonomiska utveckling sedan Sovjetunionens upplösning. Se Ekonomibyrån backa bandet.

Så påverkas Ukrainas ekonomi av konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna konflikten med Ryssland har satt djupa spår i Ukrainas krisande ekonomi.

Det spända läget hämmar investeringar, och när hamnar och flygplatser blir allt mer svårtillgängliga leder det till förlorade exportintäkter.

– En kortsiktig beräkning av en av våra kollegor i Kiev säger att Ukraina förlorar 1-2 miljarder dollar i månaden på grund av handelsproblem, säger Torbjörn Becker, forskare vid östekonomiska institutet, i Ekonomibyrån.

Men det har ändå gått att utveckla delar av ekonomin de senaste åren. Digitala tjänster har fått en mer betydande roll och blivit en större del av exporten.

– Men även sektorer inom jordbruk och matproduktion har utvecklats, säger Veronika Movchan, chefsekonom vid forskningsinstitutet IER i Kiev i Ekonomibyrån.

Svensken Andreas Flodström som driver techbolaget Beetroot med verksamhet i Ukraina har sett en positiv utveckling de senaste åren.

– I nuläget påverkas vi mest av oro. Jag har investerat här i tio år och sedan krisen 2014 har techbranschen sexdubblats i storlek. Ukraina har utvecklats otroligt mycket under de här åren, säger han i Ekonomibyrån.

Miljardförluster i exportintäkter

Stridigheterna har lett till stora ekonomiska kostnader för Ukraina sedan konflikten trappades upp 2014.

– Enligt en beräkning fram till förra året har konflikten kostat Ukraina omkring 280 miljarder dollar. Alltså 40 miljarder dollar per år i skador, säger Karl Lans, börsanalytiker Avanza, i Ekonomibyrån.

”Öppnar upp mot världen”

En långsiktig konsekvens av krisen och konflikten med Ryssland är den låga nivån av investeringar. Samtidigt är den militära upprustningen kostsam.

– Å andra sidan har den stoppade handeln med Ryssland lett till att Ukraina kunnat börja exportera mer till EU och öppna upp mot resten av världsmarknaden, säger Veronica Movchan, chefsekonom vid forskningsinstitutet IER i Kiev i Ekonomibyrån.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Kursen i kristider, på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomibyrån

Mer i ämnet