Richard H Thaler är verksam vid universitetet i Chicago, tillhörde de absoluta förhandsfavoriterna till att få priset. Foto: TT

Amerikan får ekonomipriset

Uppdaterad
Publicerad

Richard H Thaler, så heter vinnaren av Ekonomipriset. Det tillkännagav Kungliga Vetenskapsakademien strax före lunch. Thaler är beteendeekonom och belönas för sin forskning om hur människans psykologi påverkar de ekonomiska besluten.

Richard H Thaler belönas för att han hjälpt forskningen att förstå hur psykologi och mänskligt beteende påverkar all ekonomisk verksamhet och beslut. Den 72-årige amerikanen, verksam vid universitetet i Chicago, tillhörde de absoluta förhandsfavoriterna till att få priset.

– Jag är vaken, var Richard H Thalers första svar när Vetenskapsakademien fick tag på honom, mitt i natten amerikansk tid.

Ekonomipriset 2017

– Det viktigaste min forskning bidragit till är insikten att alla ekonomiska beslut fattas av mänskliga varelser.

Beteendeekonomi

Richard H Thaler får priset för sitt bidrag till vad som kallas beteendeekonomi. Han har bland annat utvecklat teorin för vad som kallas mental bokföring, som förklarar hur människor förenklar finansiella beslut genom att skapa separata konton i sitt medvetande. Enligt teorin baseras enskilda beslut på dess effekt på dessa konton snarare än vilka effekter beslutet har på förmögenheten.

– Det känns jättekul . Hans bok var en av anledningarna till att jag började studera nationalekonomi, säger nationalekonomen Anna Sandberg till SVT.

Enkelt val

Enligt Thorsten Persson, professor i ekonomi och tillika sekreterare i priskommittén, var valet att ge priset till Richard H Thaler enkelt:

– Han är den person som gjort mest för att förstå hur mänsklig psykologi interagerar med ekonomiska beslut. Dels genom nya teorier om hur människor beter sig och dels genom empiriska evidens genom experimient och enkäter. Han har också inspirerat många andra forskare och öppnat dörren till ett helt nytt område.

Faller för frestelser

Thaler har bland annat forskat kring varför det är så svårt att hålla nyårslöften och tagit fram modeller för hur man kan analysera problem med självkontroll. Detta arbete har bland annat fått användning inom modern psykologi och neurovetenskap när spänningen mellan långsiktig planering och kortsiktigt handlande ska beskrivas.

Slutsatsen är bland annat att människor ofta faller för kortfristiga frestelser och överger långsiktiga intentioner, som att spara mer för ålderdomen eller leva ett hälsosammare liv.

Fakta: Ekonomipriset

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har delats ut sedan 1968, och tillkom i samband med att Riksbanken firade 300-årsjubileum.

Tidigare vinnare:

  • 2016: Oliver Hart, Storbritannien, Bengt Holmström, Finland
  • 2015: Angus Deaton, Storbritannien
  • 2014: Jean Tirole, Frankrike
  • 2013: Eugene Fama, USA, Lars Peter Hansen, USA, Robert Shiller, USA
  • 2012: Alvin Roth, USA, Lloyd Shapley, USA
  • 2011:Thomas Sargent, USA, Christopher Sims, USA
  • 2010: Peter Diamond, USA, Dale Mortensen, USA, Christopher Pissarides, Cypern
  • 2009: Elinor Ostrom, USA, Oliver Williamson, USA
  • 2008: Paul Krugman, USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomipriset 2017

Mer i ämnet