Den stora flocken kan dölja rötägg

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga bolag noterades på Stockholmsbörsen under det första kvartalet. Samtidigt varnar experter för att den starka tillströmningen av bolag kan dölja övervärderade bolag. Investerare och privatpersoner som köper aktier bör därför agera försiktigt.

Det senaste året har Stockholmsbörsen gått upp kraftigt och under årets första kvartal slogs rekord i antal börsnoteringar.

Höga risker

Flera experter varnar dock nu för höga risker i dagens börsklimat, när väldigt många bolag vill notera sig samtidigt som värderingarna är höga.

– Mindre investerare som inte har gjort sin hemläxa tror att det är enkelt att investera i ett enskilt bolag. Men man kan åka på en ganska stor nit om man lägger pengarna i fel bolag som sedan inte klarar av att leverera de vinster som aktiekursen förutsäger ska komma, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, och fortsätter:

– Ju fler bolag vi har, desto större kapital behöver finnas på börsen för att det ska finnas en likvid handel. Är det så att vi får för många bolag där det inte sker så mycket handel så kan du hamna med dina surt förvärvade pengar i ett bolag där det är väldigt svårt att sälja till en vettig kurs den dagen då du behöver pengarna.

”Svarta får”

Även Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson varnar för höga risker nu när ovanligt många bolag noteras på Stockholmsbörsen.

– I en stor flock av bolag är det lättare för ”svarta får” att dölja sig. Bland bra bolag eller helt okej bolag så kan det dölja sig riktigt dåliga bolag. Och den risken ökar i ett väldigt hett börsklimat med många nynoteringar, säger Peter Benson, och fortsätter:

– När det är ett hett börsklimat så tenderar den genomsnittliga nivån på bolagen ofta bli lite lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.