”Det är mycket oro nu – men att sälja grejer funkar fint”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är mycket oro nu. Börsen, inflationen, smittspridningen, komponentbristen, krigsrisken. Men att sälja grejer funkar finfint. Det är åtminstone det samlade intrycket från dagens – och veckans – bokslut från börsbolagen.

Kristina Lagerström

Granskande reporter

Volvo hade nyss sitt näst bästa kvartal i historien när det gäller lastbilsleveranser. Stålföretaget SSAB tjänar rekordmycket pengar. H&M säljer kläder precis som vanligt igen, det vill säga lika mycket som före pandemin.

Alla delar ut mångmiljardbelopp till aktieägarna.

Allt ovan är hämtat ur boksluten från de börsjättar som rapporterade i morse.

”Nödvändiga komponenter har fattats”

Tidigare i veckan kom Ericsson med ett bokslut som överträffade marknadens förväntningar. Inte ens kinesernas utmobbning av Ericsson på 5G-marknaden verkar få Ericsson på fall. Sedan Post- och Telestyrelsen portat de kinesiska 5G-leverantörerna har Ericssons försäljning i Kina visserligen fallit brant, men på totalen verkar det inte skapa några större bekymmer hittills.

Globalt ser det ännu bättre ut för börsbolagen. Vinsterna steg med 50 procent i stora och medelstora bolag i världsindexet MSCI World.

Det är till och med så för många att det skulle kunna gå ännu bättre, om det bara inte var brister och flaskhalsar precis överallt. På Volvo har till exempel fabrikerna stoppats och dragits igång ett antal gånger.

Nödvändiga komponenter har fattats, trots att man numera har en ”insatsstyrka” på inköpsavdelningen som dammsuger världsmarknaden på komponenter och slår till när det dyker upp något.

Komponenter flygs ibland in till fabrikerna – vilket för övrigt inte känns särskilt klimatvänligt, i synnerhet inte om det handlar om komponenter till de omhuldade ellastbilarna. Dessa lyfter Volvo ständigt fram, även för aktieanalytikerna, som i morse mitt under telefonkonferensen med vd fick genomleva en reklamfilm för Volvo FH Electric, komplett med vindsnurror och solcellspaneler i landskapet.

Man har extrapersonal anställd för att med kort varsel öka tillverkningstakten när man väl fått in de komponenter som fattas.

Nästan färdiga lastbilar har stått på bakgården i väntan på komponenter, i stället för att levereras till kunderna.

För Volvo har de här problemen till och med sänkt vinsten jämfört med fjärde kvartalet föregående år. Men även de som lyckats öka vinsterna har brottats med ökade kostnader till följd av brist på komponenter och fraktkapacitetet.

”Gäller nog att den goda konjunkturen håller i sig”

Kostnadsökningarna som kommer sig av att det är full fart i ekonomin har därmed ökat oron för att den höga inflationen ska hålla i sig, och därmed leda till globala räntehöjningar. Det är ett av skälen till att de stadiga vinstrapporterna inte tycks ha lugnat ner börsen särskilt mycket.

Enskilda aktier har stigit efter rapporterna, men totalt har börsen svajat betänkligt under veckan. Den amerikanska centralbankschefens uttalanden i onsdags om att ekonomin är stark och att det där med går bra att börja höja räntor och dra tillbaka coronastöd från finansmarknaderna bidrog till att sänka börserna på samma tema.

Ovanpå detta kommer smittspridningen som verkar galoppera på ganska okontrollerat, samt hoten från Putin om att invadera Ukraina. Dagligen pumpas nyheter, utspel och beslut kring båda dessa oroshärdar. Att det handlar om medicin och krig betyder också att det är bortaplan för alla finansexperter som ska utvärdera den strida strömmen av nyheter.

I Sverige kom preliminära BNP-siffror för 2021 i dag som visar oväntat hög tillväxt, över 5 procent 2021. Det gäller nog att den goda konjunkturen håller i sig ett tag till för att lugna klena finansnerver nu.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.