Foto: TT

Det händer på världens börser

Uppdaterad
Publicerad

Efter några minst sagt turbulenta dygn på aktiemarknaden runt om i världen verkar börsraset nu stanna av.

Börsfrossan började i USA i fredags efter oväntat höga lönesiffror, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.  Det amerikanska Dow Jones-indexet sjönk med 2,5 procent vilket var den största nedgången en enskild dag på två år.

Rekordras på måndagen

Raset fortsatte på måndagen och Dow Jones stängde ner 4,6 procent, den största nedgången sedan augusti 2011. Indexet föll på måndagen med 1 175 punkter, det största tappet som skett under en dag någonsin, enligt CNN.

Dow Jones-indexet omfattar 30 av de största bolagen listade på New York-börsen.

Asien och Europa föll också

Börserna i Asien följde efter, japanska Nikkei och Hongkongs Hang Seng backade 4,7 respektive 5,1 procent.

Även i Europa blev måndagen en svart dag för aktiehandeln. Stockholmsbörsens OMXS-indexet backade 2,6 procent. Det är den största nedgången en enskild börsdag sedan brexitomröstningen i juni 2016.

Återhämtning på tisdagen

Efter att ha öppnat med ett tapp på 4 procent hämtade sig Stockholmsbörsen på tisdagsmorgonen. Vid halv elva-tiden stod OMXS-indexet i minus 1,6 procent.

Även de europeiska börserna har återhämtat sig under tisdagsmorgonen. Signaler om att USA-börserna kommer vända upp i eftermiddag när handeln öppnar på Wall Street bidrar till att lugna nervösa aktiespekulanter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.