Dagens vinstbesked innebär att det ser ljusare ut än på minst ett decennium för Ericsson, skriver Kristina Lagerström i en analys. Foto: Maja Suslin/TT

”Det verkar råda närmast 5G-yra på Ericsson”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ericsson går bättre än på mycket längre. Den svenska telekomjätten ser ut att bli den stora vinnaren i vår framtida uppkopplade värld. Värsta konkurrenten stängs på löpande band ute från viktiga marknader. Men det sistnämnda verkar paradoxalt nog vara det de är allra mest rädda för på Ericsson.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

I en annan galax, långt härifrån, ligger en rondell. Intill den, en glasentré. Och därinne, intelligent liv. Men en verklighet som inte påminner det minsta om vår. Det handlar om Ericsson, ett av Sveriges största företag.

Mitt under brinnande pandemi, och, bokstavligen, brinnande klimatkris, har vår värld satts på hårda prov, inte minst ekonomiskt. Coronastängda fabriker, resor som inte blir av, digitalisering och elektrifiering har ställt till med vinstras, uppsägningar, permitteringar och inställda aktieutdelningar. Och, kanske värre, framtiden bortom pandemin ter sig mycket osäker.

Men inte inne på Ericssons glaskontor. Där verkar råda vad man närmast kan beskriva som 5G-yra. Kontrakt skrivs under på löpande band. När vd Börje Ekholm presenterade Ericssons kvartalsrapport på onsdagen talade han om 113 kontrakt på 5G-utrustning, medan det stod 112 på power point-bilden, vilken väl rimligen bör vara hyfsat nyproducerad.

Lättare för Ericsson att växa

USA bygger ut nästa generations mobilnät för fullt. Europa är på väg, nu senast Sverige, där Post- och Telestyrelsen igår meddelade vilka telekomoperatörer som får vara med och slåss om 5G-utrymmet.

Sverige blev också i tisdags ännu ett land som stänger ute Ericssons främsta konkurrent, kinesiska Huawei, från utbyggnaden av 5G. Detta för att inte kinesiska staten ska kunna komma data i näten.

Tidigare har bland andra Ericssons största marknad USA gjort samma sak. Det har rimligen gjort det lättare för Ericsson att växa och ta nya kontrakt, med högre lönsamhet.

Börje Ekholm förnekar ivrigt att Ericsson på något som helst sätt vunnit på att slippa kinesiska konkurrenter på viktiga marknader. Han säger att Ericsson främst tagit marknadsandelar från andra konkurrenter än Huawei.

Kan vara värre att inte alls få sälja till Kina

Det har han goda skäl att poängtera. Kina är en viktig och lönsam marknad för Ericsson och framförallt en växande marknad för 5G. Redan på onsdagen reagerade Kina på det svenska 5G-förbudet mot kinesiska leverantörer.

Det kan bli mycket värre för Ericsson att inte alls få sälja till Kina, än att vara utan de kinesiska konkurrenterna i USA och delar av Europa. Det kan dessutom försena 5G-utbyggnaden.

De svenska teleoperatörer som ska få driva 5G-nät måste utöver att beställa från till exempel Ericsson eller Nokia, också se till att få bort utrustning från Huawei och ZTE som de redan har, fram till 2025.

Telia, som också kom med sin delårsrapport ipå onsdagen, gav besked om att det är Ericsson och Nokia som ska bygga deras 5G-nät. De påverkas därmed inte alls av förbudet mot Huawei och ZTE enligt VD.

Telia har påverkats negativt av pandemin

Men de har utrustning från Huawei i transmissionsnätet. Vad det kostar att få bort den kan inte Telia kan inte svara på idag, men säger att det handlar om ”begränsad påverkan”.

Telia har påverkats negativt av pandemin när det gäller roaming och TV-reklam, men nu blir det ändå extrastämma för att aktieägarna ska få hela den aktieutdelning som planerades före pandemin.

Ericsson delade glatt ut hela utdelningen som planerat redan i våras.

Och vinstbeskedet innebär att det ser ljusare ut än på minst ett decennium. Bruttomarginalen tog ett jättekliv upp till 43 procent. Det är det högsta sedan 2006, då Ericsson gott och väl hämtat sig från sin allra värsta kris. Den som fick dåvarande Ericssonchefen att döpa rondellen vid glaskontoret i Kista till ”Ericsson Turnaround”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.