• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

HQ AB förlorar tvist om jätteskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

HQ AB förlorar skadeståndsmålet mot den gamla ledningen med finansmannen Mats Qviberg i spetsen. Runt fem miljarder stod på spel.

Målet handlade om huruvida den före detta HQ-styrelsen och revisorerna är skyldiga att ersätta de stora värden som gick förlorade i samband med att banken kraschade 2010.

Samband föreligger inte

Stockholms tingsrätt konstaterar i sin dom att ”tillräckligt samband mellan konstaterad oaktsamhet och skadan föreligger inte och skadeståndsmålet har därför ogillats”.

HQ AB hade stämt de ansvariga på sammanlagt fem miljarder kronor.

Rättegången blev färdig i somras och i dag kom domen.

Rättegångskostnaderna har uppgått till hela 450 miljoner kronor och hela beloppet ska nu betalas av HQ AB, enligt Stockholms tingsrätt.

Qviberg kommenterar

Mats Qviberg har kommenterat domen från sitt twitterkonto och skriver bland annat:

”Sådär, då hoppas vi att det här är över nu. Glädjande att tingsrätten gick på vår linje även om det – i likhet med brottmålet – var väntat. Har en stark önskan om att aldrig sätta min fot i en rättssal igen.”

HQ:s aktie handelsstoppades innan domen och handeln i aktien har ännu inte återupptagits.

  • 2010 återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI hade banken så stora risker att överlevnaden riskerades. Strax därpå försattes HQ Bank i likvidation och en förundersökning om grovt svindleri inleddes.
  • 2015 väcktes åtal mot nyckelpersonerna Mats Qviberg, HQ Banks tidigare ordförande Stefan Dahlbo, vd:n Mikael König och styrelseledamoten Kurt Lönnström.
  • 2016 friades de från misstankarna i tingsrätten.
  • En central fråga i målet var om HQ Banks värderingar följde gällande bokföringsregler. 2011 pekade den nya styrelsen i HQ AB ut bland andra Mats Qviberg som ansvarig för haveriet i HQ Bank. En stämningsansökan lämnades in i juni samma år.
  • HQ AB krävde i årets maratonrättegång de svarande på 3,2 miljarder kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer