Chefsåklagaer Martin Tidén under Ekobrottsmyndighetens pressträff angående domen för HQ bank. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Qviberg frias från anklagelser om svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Mats Qviberg och samtliga andra nyckelpersoner i HQ-kraschen frias. Det meddelar Stockholms tingsrätt i dag.

Efter kraschen för snart sex år sedan har den tidigare ledningen för banken stått åtalad för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Mats Qviberg, som var ordförande i moderbolaget, har varit åtalad för grovt svindleri. Dessutom har bankens revisor stått åtalad för medhjälp till brott. Men i dag meddelade Stockholms tingsrätt att samtliga frias.

Den centrala frågan i fallet har varit om värderingar i HQ Banks tradingverksamhet följt gällande regler.

Åklagaren anser att banken inte har gjort det och yrkat på fängelsestraff och näringsförbud för flera av de åtalade.

”Underkänner hela åklagarens idé”

Men domstolen anser alltså att HQ Bank höll sig till reglerna i sin redovisning.

Misstankarna om bokföringsbrott föll på att domstolen ansåg att det fanns tillräcklig dokumentation för att bokföringen skulle leva upp till bokföringslagen. Svindleriåtalet vilade på ett påstående om att HQ AB:s redovisningsmetod för tradingverksamheten stod i strid med EU-rättsliga normer.

– När tingsrätten bedömde svindleriet tittade man på redovisningsmetoden och har kommit fram till att den rent objektivt är förenlig med vad som gällde vid tidpunkten, sade chefsrådmannen Karin Kussak vid en presskonferens i samband med att domen meddelades.

I några fall har mindre avvikelser från regelverket visserligen förekommit, konstaterade Kussak.

– Men dessa avvikelser har inte varit vilseledande på ett sådant sätt att det kan grunda ansvar för grovt svindleri, sade Karin Kussak.

”Mosar åklagaren”

Tingsrätten är enig i sin friande dom och SVT:s ekonomireporter Johan Winberg uppfattar tingsrättens dom som mycket klar.

– Det är ett tydligt och mycket skarpt friande skulle jag säga, där man verkligen mosar åklagarens resonemang, säger Johan Winberg.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i början av februari, och friandet gör att staten nu får en saftig nota.

– De fem åtalade får nu full ersättning från staten. Försvaret får 37 miljoner i ersättning för rättegångskostnader, säger Johan Winberg.

Åklagaren: Förvånad

Chefsåklagare Martin Tidén kommenterade strax efter tingsrättens presskonferens domen.

– Tingsrättens resonemang i pressmeddelandet förvånade mig lite, att det blev en friande dom, säger Martin Tidén.

– Lagstiftningen är dock inte anpassad till de här typerna av frågor, säger han.

Åklagarsidan har nu tre veckor på sig att besluta om man vill överklaga domen. Martin Tidén vill i dag inte säga något om vad det lutar åt.

– Om jag ska bestämma mig för att överklaga måste jag tro att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, säger han.

”Qviberg: Efterlängtat”

På Twitter skriver Mats Qviberg att han varit lite nervös inför domen.

”Inte helt oväntat men ändå ett otroligt efterlängtat beslut. Tack för allt stöd!”, skriver han.

Qviberg har varit segerviss innan domen. I höstas sade han i SVT:s Gomorron Sverige att han var säker på att vinna rättegången.

Nytt mål i höst

Dagens dom innebär knappast slutet för HQ-härvan. I november kommer härvan upp i Stockholms tingsrätt på nytt. Då i form av ett gigtantiskt skadeståndsmål där Mats Qviberg, med flera, stäms på miljardbelopp av ägarna till det som kvarstår av HQ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer