Efter HQ-domen: Qviberg hotar stämma staten

Uppdaterad
Publicerad

Dagens friande dom visar att Finansinspektionen hade fel när man drog in HQ Banks tillstånd 2010. Det säger finansmannen Mats Qvibergs advokat som nu kan tänka sig att stämma staten.

Dagens dom innebär att samtliga nyckelpersoner i HQ-kraschen går fria, däribland Mats Qviberg, som var ordförande i HQ AB. Qvibergs advokater tolkar domen som att Finansinspektionen fattade ett felaktigt beslut när den drog in tillståndet för HQ Bank 2010.

”Total felbedömning”

Den centrala frågan i fallet har varit om värderingar i HQ Banks tradingverksamhet följt gällande regler.

– Nu har en domstol sagt att man har hanterat det här regelverket riktigt. Finansinspektionen hade fel kan man nu konstatera, säger advokat Ulf Stigare och fortsätter:

– Skulle det här stå sig så är ju frågan om vi inte får stämma staten på skadestånd för Finansinspektionens totala felbedömning.

Hur skulle en sådan process se ut?

– Det får vi ta senare, säger Ulf Stigare.

Nytt mål i höst

Han anser att domen har mycket stor betydelse för det skadeståndsmål som tas upp i november i tingsrätten. I det målet har Mats Qviberg, med flera, stämts på miljardbelopp av ägarna till det som kvarstår av HQ.

– Det viktiga här är att domstolen i tvistemålet skulle göra en helt annan bedömning så har ju nu en domstol sagt att styrelsen inte har varit försumlig och har tillämpat regelverket riktigt. Har en domstol sagt det då kan man inte vara försumlig.

Fakta: Turerna i HQ Bank

Visa
  • I augusti 2010 återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI hade banken så stora risker att överlevnaden riskerades.
  • Strax därpå försattes HQ Bank i likvidation.
  • En förundersökning om grovt svindleri i HQ Bank inleddes september 2010 – bara dagar efter att FI dragit in banktillståndet.
  • I mars 2011 pekade den nya styrelsen i HQ AB ut bland andra Mats Qviberg som ansvarig för haveriet i HQ Bank.
  • I januari förra året ledde utredningen fram till åtal mot nyckelpersonerna.
  • Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt den 9 februari och avslutades den 3 maj. På tisdag kommer tingsrättens dom.
  • En central fråga i målet har varit om HQ Banks värderingar följde gällande bokföringsregler.
  • I november tas HQ AB:s skadeståndsanspråk mot Qviberg och de andra nyckelpersonerna upp i Stockholms tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer