Nobelpriset i ekonomi till amerikanerna Paul Romer och William Nordhaus. Foto: Jonathan Ernst, Henrik Montgomery, TT/ ale University in New Haven/TT

Duo får ekonomipris för forskning kring innovation och klimat

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Riksbanks ekonomipris tilldelas i år amerikanerna William D. Nordhaus och Paul M. Romer för deras forskning kring innovation och klimat. Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademien under en presskonferens på måndagen.

William Nordhaus, forskare vid Yale University, och Paul Romer, forskare vid New York University School of Business, får dela på årets ekonomipris. Priset är en summa på nio miljoner som forskarna tilldelas för att de inkluderat klimatförändringar och tekniska innovationer i tillväxtteorier.

– Det är två väldigt värdiga pristagare som har öppnat nya dörrar för ekonomisk analys av riktigt stora och långsiktiga frågor, säger Torsten Persson, sekreterare i ekonomipriset kommitté, till SVT Nyheter.

Paul Romer intervjuades av medier via en videolänk på Kungliga Vetenskapsakademien efter att han och Nordhaus tillkännagivits.

– Vetenskap är det viktigaste sociala system som människor någonsin skapat. Men vetenskap fungerar bara med kritik och utmaningar. Det finns ingen högre makt, säger han.

Pris för innovation och klimat

Årets pristagare har inte levererat några färdiga lösningar. Däremot har de fört forskningen ett steg närmre hur världen ska kunna uppnå uthållig och hållbar ekonomisk tillväxt på lång sikt. Enligt kommittén har de skapat metoder för att kunna ställa riktigt stora fundamentala frågor.

– Båda har också utvidgat standardmodellen för ekonomisk tillväxt i varsin riktning, säger Torsten Persson.

Forskarna har arbetat separat, men har mycket gemensamt, enligt kommittén, och därför får de dela på årets ekonomipris.

En kvinnlig pristagare hittills

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det formellt heter, har historiskt tilldelats en man i 65-70 års åldern. Sedan priset instiftades 1968 har endast en kvinna fått priset. Den amerikanska nationalekonomen och statsvetaren Elinor Ostrom fick priset 2009 ”för hennes analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter”.

Förra året belönades Richard H Thaler, professor vid University of Chicago, för sin forskning inom området beteendeekonomi.

2018: William D. Nordhaus och Paul M. Romer för forskning kring innovation och klimat

2017: Richard H Thaler, USA, forskning om hur man ska förstå människans ekonomiska beteende

2016: Oliver Hart, Storbritannien, och Bengt Holmström, Finland, teorier om kontrakt

2015: Angus Deaton, Storbritannien, analys om konsumtion och fattigdom

2014: Jean Tirole, Frankrike, analys av marknadsmakt och reglering

2013: Eugene Fama, USA, Lars Peter Hansen, USA och Robert Shiller, USA forskning om hur svårt det är att förutse och agera rationellt på finansmarknaden

Källa: TT

William Nordhaus har byggt upp en modell som han kallade Dice, där han studerade sambanden mellan ekonomin, fossila bränslen och klimateffekter. Dice har bland annat använts för att räkna fram förutsägelser för utsläpp och koldioxidskatter.

Paul Romer, före detta chefsekonom på Världsbanken, har riktat in sin forskning på vikten teknologisk utveckling för tillväxt och byggde upp en modell för att lyfta fram vikten av idéer för att driva på ny teknik.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet