Foto: TT

Dyrt att vara fattig

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll som har det knapert ställt spenderar mer pengar på toalettpapper än vad rika gör, enligt en studie vid Ross school of business vid Michigans universitet som Washington Post rapporterar om.

Det rör sig inte bara om dasspapper, enligt studien där 100.000 amerikanska hushåll ingår, utan även om andra varor med lång hållbarhet. Låginkomsthushåll spenderar mer eftersom de inte har råd att köpa storpack, vilket skulle spara pengar över tid.

Dessutom görs inköpen exakt när behovet uppstår, vilket innebär att köparna inte kan spara pengar genom att utnyttja reor och erbjudanden. Till skillnad från de mer välbärgade hushållen.

– De kan handla när priset är rätt och väntar när priset inte är rätt. Men fattiga människor har inte den möjligheten, säger Yesim Orhun, som är en av personerna bakom studien, till Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.