Försäljningen av skor minskade förra året. Foto: TT

Dyster framtid för modehandeln

Publicerad

Skobutikernas försäljning minskade kraftigt i december jämfört med samma månad året före, enligt Svensk Handels stilindex. Framtiden ser heller inte ljus för branschen enligt Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel stil.

Mätt på jämförbara enheter och löpande priser blev det en minskning på 8,6 procent i december månad.

”Modehandeln kan lägga ytterligare ett svagt år bakom sig och jag ser inga starka skäl till att det kommer bli särskilt mycket bättre under 2017”, säger Sandström i ett pressmeddelande.

Under hela 2016 ökade såväl kläd- som skohandeln visserligen marginellt med 0,4 procent. Samtidigt steg dock priserna med 3,5 procent på kläder och 2,5 procent för skor, vilket betyder att volymen sjönk med drygt tre procent för kläder och drygt två procent för skor enligt Mikael Sandström.

”Riktigt dåligt för skohandeln”

”Decemberförsäljningen blev svag för kläder och riktigt dålig för skohandeln. Klädhandeln tror jag lyckades ta igen något av den svaga julhandeln de sista dagarna före jul, i motsats till skobranschen. Skor är ju ingen stor julklappsartikel i motsats till kläder”, säger han.

Novemberrean ”Black Friday” gav enligt Mikael Sandström inte tillräcklig skjuts åt branschen.

”Som fruktat blev det bara en omfördelning från december till november, och med förmodligen ännu sämre lönsamhet för hela sällanköpshandeln”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.