IMF: Dyster framtid

Uppdaterad
Publicerad

Den globala konjunktursvackan kan bli väsentligt djupare och mer långvarig än befarat, varnar IMF i en färsk prognos.

Ett årtionde av svag tillväxt väntar nu länder som Sverige, enligt en Nordea-strateg.

En ny era är här. Global tillväxt bygger till allt större del på att utvecklingsländer som Kina och Brasilien fortsätter att växa, enligt Aurelija Augulyte, makrostrateg på Nordea.

Hon anser att de mest utvecklade ekonomierna har hamnat i en ond cirkel. Skulderna som andel av BNP växer hela tiden och äter upp tillväxtpotentialen och det finans- och penningpolitiska manöverutrymmet.

Sverige förebild

Varningen får stöd i IMF:s senaste genomgång av statsfinanserna runt om i världen, som publicerades ihop med tisdagens dystra konjunkturrapport från IMF.

Sveriges krishantering sedan krishösten 2008 är en förebild, enligt IMF. Där finns buffertar från goda tider, en aktiv penningpolitik, en rörlig växelkurs och ett etablerat system som ger finanssektorn stöd i perioder av dålig tillgång på likviditet och kapital.

– Men den svenska ekonomin är inte frikopplad från resten av västvärlden. Det är en myt. Sverige kommer förstås påverkas av vad som äger rum i eurozonen, säger Augulyte.

Enligt IMF har tillväxtpotentialen i USA, Storbritannien och Japan på fem år fallit med en procentenhet. Samtidigt måste de tre länderna bara i år täcka upp för budgetunderskott på cirka 8-10 procent.

– Vi står inför ett årtionde med svag tillväxt i den utvecklade världen. Det finns inga genvägar, säger Augulyte.

– De utvecklade länderna halkar efter och måste nu hitta nya sätt att växa. Det kan ta allt från 20 till 100 år att ställa om, tillägger hon.

Sänkt prognos

IMF sänkte på tisdagen sin prognos för global tillväxt till 3,3 procent 2012 och 3,6 procent 2013. Men IMF:s ekonomer varnar för att det kan bli mycket värre än så.

De redan dystra siffrorna bygger på att eurozonen klarar av att hantera sina krishärdar och att USA inte går in i en recession, vilket kan bli fallet om kongressen efter presidentvalet i november inte kan göra upp om en budget för nästa år och höja taket för statsskulden före årsskiftet.

Risken för att den globala tillväxten faller ned under 2 procent är 1 på 6, enligt IMF:s ekonomer.

IMF räknar med en svensk tillväxt på 1,2 procent i år och 2,2 procent 2013. Det kan jämföras med Riksbankens prognos på 1,5 procent i år och 1,9 procent 2013 och prognosen i regeringens höstbudget på 1,6 procent i år och 2,7 procent 2013.

Sveriges lånebehov, inklusive statspapper som löper ut, beräknas i år uppgå till 4,7 procent av BNP. Snittet bland utvecklade ekonomier ligger på 24,7 procent, med Japan i topp på 59,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.