Korta bankinsättningar i ECB höjs till 3,25 procent efter att centralbanken justerat sina styrräntor. Foto: ANDRE PAIN/AFP/TT

ECB höjer sina styrräntor med 25 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbanken (ECB) höjer sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter). Det innebär att den viktiga räntan på korta bankinsättningar i ECB höjs till 3,25 procent.

”Inflationen har sjunkit under de senaste månaderna, men det underliggande pristrycket är fortsatt starkt”, skriver ECB i ett pressmeddelande.

Höjningen är den minsta hittills under inflations- och räntechocken det gångna året. Och det kan inte uteslutas att det behövs flera höjningar, enligt ECB. ECB tillägger – precis som Riksbanken och USA:s centralbank – att framtida räntebeslut avgörs av inkommande inflationsrapporter.

Enligt förväntningarna

För den så kallade refinansieringsräntan innebär det ett lyft till 3,75 procent, medan räntan på marginallån höjs till 4 procent. Höjningarna ligger i linje med marknadens förväntningar, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Beskedet kommer en dag efter att den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan med lika mycket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är större chans att händelser inträffar som gör att räntan ska ner” – Hör SVT:s ekonomikommentator. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.