Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är större chans att händelser inträffar som gör att räntan ska ner” – Hör SVT:s ekonomikommentator. Foto: SVT

Amerikanska Fed höjer styrräntan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan till den högsta nivån sedan 2007.

Men många fäster större vikt vid en mening som inte finns med i centralbankens uttalande – som antyder att onsdagens höjning kan vara den sista på ett tag.

Beslutet att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 5,00–5,25 fattades enhälligt av centralbankens direktion, skriver Bloomberg.

– Inflationstrycket är fortsatt högt, och arbetet med att få ned inflationen under två procent har en lång väg kvar, säger centralbankens chef Jerome Powell på en presskonferens, enligt AP.

Höjningen av styrräntan ligger i linje med ekonomernas snittprognoser inför beskedet. Det är den tionde raka höjningen sedan mars i fjol, och innebär att styrräntan befinner sig på den högsta nivån sedan augusti 2007, skriver Bloomberg.

Otydligt kring ytterligare höjningar

Flera amerikanska medier rapporterar att Fed i samband med beskedet antyder att räntehöjningen kan vara den sista på ett tag. Mer specifikt handlar det om en mening som skiljer sig från centralbankens tidigare skriftliga uttalanden, där Fed inte längre skriver att ”några ytterligare” räntehöjningar kan behövas.

– I stället sa man ”vi håller koll på läget och ser vad som behövs” ungefär. Och det är så tydligt en centralbankschef kan uttrycka att man nått räntetoppen, utan att faktiskt säga det, menar SVT:s ekonomikommentato Alexander Norén.

Kan man utgå ifrån att det blir så?

– Absolut inte, det är ett väldigt osäkert ekonomiskt landskap just nu. Det är större chans att händelser inträffar som gör att räntan ska ner, än att den oväntat ska fortsätta upp, säger Norén.

ECB ger räntebesked under torsdag

Onsdagens räntebesked från Fed kommer dagen innan Europeiska Centralbankens (ECB) räntebesked.

ECB bedöms höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.