ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

ECB sänker inlåningsräntan

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbanken sänker inlåningsräntan till rekordlåga minus 0,50 procent och lanserar ett nytt stödköpsprogram.

Europeiska centralbanken, ECB, sänker den så kallade inlåningsräntan med 0,10 procentenheter till rekordlåga minus 0,50 procent. Den så kallade styrräntan som legat på noll sedan 2016 lämnas oförändrad.

Dessutom lanserar ECB ett nytt så kallat stödköpsprogram där banken från och med den 1 november kommer att köpa tillgångar för 20 miljarder euro per månad.

Enligt ECB kommer stödköpen att pågå så länge det krävs för att få genomslag för den penningpolitiska stimulansen. Samtidigt fortsätter ECB att återköpa obligationer som löper ut och som köpts upp inom ramen för tidigare stödköpsprogram.

Beskedet fick Stockholmsbörsen stiga något. OMXS-index steg från 0,4 procent till 0,7 procent. Euron tappade några ören mot kronan och sjönk även marginellt mot dollarn.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer