Efter kritiken – risvarumärket Uncle Ben's byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Risvarumärket Uncle Ben's kommer att byta namn, rapporterar flera amerikanska medier. Anledningen är den kritik som riktats mot att namnet och logotypen bygger på rasistiska stereotyper.

Uppmaningarna om att  lägga ner varumärket Uncle Ben's blev starkare när Blacks Lives Matter-rörelsen växte i USA i år, skriver Financial Times. Kritiken mot namnet och den grafiska designen är dock inte ny, utan har lyfts tidigare.

Nu har ägarna Mars lyssnat på kritiken.

”Som ett globalt varumärke vet vi att vi har ett ansvar att ta ställning när det gäller att sätta stopp för rasism och orättvisa. När vi lyssnar på konsumenternas röster, särskilt svarta, och våra medarbetares röster över hela världen, inser vi att det nu är rätt tid att utveckla Uncle Ben's varumärke, inklusive dess visuella varumärkesidentitet, vilket vi kommer att göra”, skriver de i ett pressmeddelande.

De nya förpackningarna kommer att börja säljas under nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.