Foto: TT

Efter raset – fortsatt skakigt på USA-börsen

Uppdaterad
Publicerad

I går störtdök börserna i USA och i Asien. I spåren av rasen tappade även Stockholmsbörsen och när börserna i USA, New York, öppnade kl 15.30 så fortsatte Dow Jones-indexet nedåt, om än inte lika kraftigt som igår.

Stockholmsbörsens OMXS-index rasade 4 procent vid börsöppning imorse, men har sedan återhämtat sig. Vid stängningstiden låg OMXS-index på minus 1,8 procent.

I går rasade Dow Jones index med 4, 6 procent och inför USA-börsernas öppning var det många som bet på naglarna.

Turbulent på USA-börsen

Direkt efter börsöppning i USA vid 15.30-tiden så fortsatte Dow Jones index ner ungefär 2 procent, men USA-börsen återhämtade sig snabbt, vände uppåt och låg några minuter senare återigen kring plus minus noll. Under dagens handel har index rört sig kring nollstrecket.

– Det är en nedgång, men det är inget stort fall, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Börsfrossan i USA började i fredags efter oväntat höga lönesiffror, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.

Is i magen

För både aktie- och fondspararna gäller det nu att ha is i magen när det är skakigt på börsen, råder experter. Alla marknader som betraktas som osäkra eller okända faller mer, enligt Peter Malmqvist.

– Om man ska sälja eller inte som fondsparare beror alldeles på om man har gått och varit orolig en längre tid för om man har för mycket aktier i sitt sparande. Då kan man sälja 20 procent. Det brukar vara en bra andel. Om det går ner känner man sig lugnare för att man har gjort någonting, men om det studsar upp blir man lättad över att man inte sålt allt, säger han till TT.

Även sparekonomen Maria Landeborn på Skandia manar till lugn.

– Det är naturligt att börsen går upp och ner, som sparare måste man se det på lång sikt. Man kan inte stirra sig blind på enskilda dagar, säger Maria Landeborn till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.