Foto: TT

Målet om EU:s lägsta arbetslöshet döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nästan omöjligt för regeringen att nå sitt mål att få EU:s lägsta arbetslöshet. Den bedömningen gör Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos över den svenska ekonomin.

Även om arbetslösheten nu sjunker sakta kommer Sverige att nå botten redan år 2018 med en arbetslöshet på 6,6 procent. Sedan stiger arbetslösheten igen enligt en ny rapport från konjunkturinstitutet.

Extra allvarligt

Det är extra allvarligt att den myndighet som regeringen själv använder för sina prognoser nu pekar på att det blir mycket svårt för Sverige att komma ner till den nivå som finns till exempel i Tyskland, där arbetslösheten ligger runt fem procent. Därmed kan regeringen inte nå sitt mål att ha EU:s  lägsta arbetslöshet år 2020.

– Som vi bedömer det är det mycket svårt, ja nästan omöjligt, för regeringen att nå målet om man inte vidtar kraftiga förändringar, säger Jesper Hansson som är prognoschef på Konjunkturinstitutet.

– Och tyvärr är det inte är så lätt att säga vad dessa förändringar skulle vara  eftersom den arbetsmarknadsekonomiska forskningen inte har patentlösningar på hur man löser detta.

Kraven har skärpts

Problemet för Sverige är att en stor del av arbetslösheten beror på faktorer som inte går att lösa i en handvändning. För kraven på arbetsmarknaden har skärpts i takt med att många av de lättaste arbetena rationaliserats bort.  Det gör att arbetsgivare kräver minst gymnasiekompetens för de flesta jobb. Samtidigt är det många som hoppat av skolan eller kommit till Sverige utan den kompetens som krävs. 

Det gör att konjunkturinstitutet nu räknar med att efter 2018 kommer många företag att hävda att de inte hittar personal  trots en hög arbetslöshet. Det gör att Sverige går mot en viss överhettning i ekonomin, vilket tvingar Riksbanken att höja  sina styrräntor. Det är därför som konjunkturinstitutet räknar med att arbetslösheten planar ut på en hög nivå och till och med ökar något efter år 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.