Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Ekonomiprofessorn: ”Vi har ingen bostadsbubbla i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna i Sverige väntas falla sedan Riksbanken nyligen höjde den viktiga styrräntan. Men vi har ingen bostadsbubbla i Sverige som riskerar att spricka, menar Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. 

– Bostadsbubbla är när folk köper bostäder i tron att bostäderna kommer att stiga så att de kommer att göra en vinst när de någon gång säljer i framtiden. Vi har inte det i Sverige eftersom bostadsrätter är en så dominerande form av ägande i Sverige, säger Harry Flam i Ekonomibyrån. 

Stigande priser på mat och energi har fått svensk inflation att skena till den högsta nivån på 30 år, vilket ledde till att Riksbanken snabbade upp sina räntehöjningar, med en den 27 april, och fler under året som kommer. Högre räntor leder till dyrare bolån och väntas därför dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden framöver.

Ekonomibyrån

– Att bostadspriserna har stigit beror på att räntorna har sjunkit. Blir det som Riksbanken nu spår att man kommer att höja räntorna många gånger de närmaste åren kommer priserna på bostäder rimligtvis att sjunka.

”Nu vänder det till det sämre”

Anders Wallström, prognoschef på Swedbank, tycker inte heller att man kan prata om en bubbla utan tycker att priserna på bostadsmarknaden kan förklaras. 

– De är motiverade utifrån ränteläget och den starkare inkomstutvecklingen, säger han i Ekonomibyrån.  

Men den senaste tidens dramatiska förändringar i ekonomin gör att allt det kan förändras nu: 

– Nu vänder det här till det sämre, räntorna stiger, inkomstutvecklingen blir svagare för hushållen så därför kan mycket väl bostadspriserna falla utan att det är en bubbla, säger Wallström.  

FI: ”Mild nedgång vore bra”

Erik Thedéen, generaldirektör vid Finansinspektionen ser att flera faktorer kan bidra till sjunkande priser.  

– Vi ser ett ganska radikalt skifte framför oss, mycket hög inflation i USA, Europa och i Sverige och kraftiga styrräntehöjningar inte minst i USA.  

Han tror att det vore bra för marknaden om bostadspriserna mattas av.

– Det som har drivit bostadsmarknaden är ju de kraftiga räntenedgångarna. Om det fundamentalt förändras kan det bli en mild nedgång, vilket vore bra för svensk ekonomi, säger Erik Thedéen i Ekonomibyrån.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Spricker bobubblan nu? om bostadsmarknaden och räntan i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet