”Det är klart att det blir tufft för många” säger sparekonomen Frida Bratt om konsekvenserna av dagens besked om höjd styrränta. Foto: Fredrik Sandberg/ Janerik Henriksson/Anders Wiklund/TT

Så påverkas du av räntehöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen förvärras och hyrorna höjs, det är ett scenario som Hyresgästföreningen nu ser framför sig i och med Riksbankens besked om höjd styrränta. Samtidigt slår det hårt mot de belånade hushållen – och för småsparare. 

– Det kan kännas som en dubbelsmäll ur privatekonomiska skäl, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Så påverkas du som hyresgäst:

Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen:

– Vi ser att hyresgästerna kommer att drabbas dubbelt. Dels kommer nyproduktionen av bostäder att sjunka, vilket förvärrar bostadsbristen. Den byggboom som pågått i tio år har byggt på låga räntor. Vi ser att staten behöver ta en mer aktiv roll, till exempel genom förmånliga bygglån, om nu marknaden inte klarar av att producera det som behövs.

– Den andra aspekten är att högre räntor innebär att fastighetsägarna ställer högre krav på hyror, de kommer att vilja bli kompenserade för det.

Om allt färre har möjlighet att ta lån för att köpa bostad är det inte heller helt omöjligt att det blir ännu längre köer till hyresrätter, menar Martin Hofverberg.

Så påverkas du som småsparare:

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, poängterar att Stockholmsbörsen påverkas mer av den amerikanska centralbanken än av den svenska. Därför menar hon att räntehöjningen egentligen inte får några omedelbara konsekvenser.

– Däremot får det konsekvenser för sparare på andra sätt, sparskatten höjs, skatten på ISK baseras på statslåneräntan, även om den visserligen redan stuckit iväg. Sedan är det psykologiska aspekter i och med att vi nu får ett högre ränteläge. Man kan bli försiktigare på börsen och känner att man ska ha ett buffertkonto. Börshumöret påverkas.

– Om skatten blir högre höjs tröskeln för när det är värt att ha vissa värdepapper på ISK.

– Det kan kännas som en dubbelsmäll ur privatekonomiska skäl. Våra boendekostnader stiger och inflationen har bestått av höga energi- och livsmedelskostnader. Det är klart att det blir tufft för många.

Så påverkas du som bolånetagare:

SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström skriver så här i sin analys av räntehöjningen:

”Väljer man att tro på Riksbanken den här gången kommer den rörliga boräntan att vara 1,5 procentenhet högre om två år. Det betyder 900 kronor i månaden för plånboken per miljon i bolån. Men många bedömare tror på så mycket som 2,5 procentenheter, alltså 1 500 kronor i månaden per miljon.”

Höjningen på 0,25 är i sig ingen stor höjning, men det markerar en vändpunkt efter flera år med noll- och minusränta, konstaterar Lagerström.

– Den som har rörliga bolån påverkas direkt. Men oavsett rörlig eller bunden ränta påverkas man av ränteuppgången då man förr eller senare kommer att behöva binda om sina lån, säger Kristina Lagerström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer bolåneräntorna att stiga nu? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.