Från arkivet: Reporäntans toppar och dalar

Uppdaterad
Publicerad

1992 hade Sverige under en kort period en ränta på 500 procent. Två årtionden senare var räntan på minus 0,1 procent. Följ med på en tidslinje över Riksbankens uppmärksammade räntebesked.

Efter 90-talets finanskris och valutakaos gör Riksbanken 1992 ett drastiskt försök att upprätthålla värdet på den svenska kronan. Man panikhöjer den dåvarande marginalräntan till hela 500 procent.

Den räntan varar bara några dagar men får stora effekter. Olika reformpaket för finansmarknaden läggs fram, Riksbankens nya uttallade mål blir en tvåprocentig inflation och den nuvarande reporäntan införs.

23 år senare, den 18 februari 2015, sänktes räntan till −0,1 procent. Det är då den första gången i dess historia som Riksbanken inför minusränta och gjorde att Sverige ingår i en klubb av mycket få länder som någonsin infört minusränta.

Följ med på en tidslinje över Riksbankens uppmärksammade räntebesked i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.