Ett proppskåp. Foto: Scanpix

Elpriset nere på historiskt låg nivå

Uppdaterad
Publicerad

Den regniga sommaren har gjort att elpriset sjunkit. Priset på el var i juli nere på en historiskt låg nivå. Det gör att fler nu väljer att binda sina avtal.

En hyfsat varm men regnig sommar, välfyllda vattenlager och en kärnkraft som levererat är förklaringen till att spotmarknadspriset på elbörsen Nordpol under juli noterade extremt låga siffror för rörligt pris, 11,5 öre per kilowattimme i det billigaste elområdet (Malmöområdet).

Detta kan jämföras med januari 2010 då priset toppade med 94,5 öre. Då var visserligen vintern extremt kall, men i juli samma år låg det rörliga priset på 43,5 öre per kilowattimme. Och snittet under juli månad under de senaste tio åren har hållit sig runt 35 öre.

”Stiger troligen framöver”

–Det var tolv år sedan vi noterade så låga elpriser på rörligt avtal så för många skulle det kunna vara läge att gå in och binda för ett halvår eller ett  år och på så sätt trygga vinterns elpris. Förmodligen kommer det inte att sjunka utan tvärt om stiga när konsumtionen kommer igång för fullt och det blir kallare, säger Bo Hesselgren, vd för Konsumenternas energibyrå.

Många har hört av sig under sommaren med frågor och enligt Bo Hesselgren så har människor blivit mer om sig och kring sig vad gäller elkostnaderna.

–Vi har rörligt just nu men har bestämt oss för att binda när priset är så lågt. Frågan är bara på hur många år, säger Helene Sjögren från Gräddö till SVT.

Hon får medhåll av Vincent Strollo som bor i en sommarstuga  på området.

–Jag har hört att priserna är låga så nu är det nog dags, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer