Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre faktorer som påverkar din plånbok under 2024: ”Man kommer känna av det ganska snabbt” Foto: SVT och Henrik Montgomery/TT

En tredjedel kämpar ekonomiskt – då väntas mer klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

2024 väntas bli året då hushållens köpkraft ökar igen. Samtidigt har en stor grupp halkat efter ekonomiskt.

– Vi ser en fördubbling av hushåll som har en dålig ekonomisk situation, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

En tredjedel av de svenska hushållen har svårt att få ihop ekonomin, enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar. Det är en fördubbling mot hur det såg ut för två år sedan.

Undersökningen visar även att var tolfte barnfamilj har tagit ett blancolån för att finansiera inköp som exempelvis resor. Bland ensamstående föräldrar är det en fjärdedel som någon gång finansierat ett köp på et här sättet.

– Jag blev förvånad att siffran var så hög. Vi vet att de här lånen kommer med höga räntor och avgifter, säger Stefan Westerberg.

”Blancolån ska vara en sista utväg”

Att ta ett blancolån för att finansiera inköp som resor tycker Stefan Westerberg är oklokt.

– Har man inte pengar ska man absolut inte åka iväg. Det ekonomiska värdet av resan försvinner ju så fort du kommit hem, säger han.

Många hushåll har god ekonomi

Samtidigt uppger två tredjedelar av de svenska hushållen att de har en god ekonomi. Och under 2024 väntar mer klirr i kassan.

I videon berättar Stefan Westerberg när hushållen väntas få mer pengar i plånboken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.