Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ericsson betalar mer än en miljard dollar i USA-uppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Notan för Ericssons mutskandal har nu slagits fast. Telekomjätten har gått med på att betala drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till de amerikanska myndigheterna.

Det skriver USA:s justitiedepartement i ett pressmeddelande.

Böterna var väntade – företaget hade avsatt tolv miljarder kronor för kostnader kring mutskandalen, vilket påverkade tredje kvartalets resultat.

Förlikningen gäller brott som begicks 2000-2016 och hade kopplingar till telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam.

Bristande samarbete

Ericsson har inte samarbetat fullt ut, vilket gör smällen hårdare. Företaget dröjde med att lämna över bevisning och vidtog inte tillräckliga disciplinåtgärder mot anställda som varit inblandade, enligt amerikanska justitiedepartementet.

Runt 50 personer har sparkats efter korruptionsskandalerna.

När bolagets senaste kvartalsrapport presenterades kallade vd Börje Ekholm mutaffärerna ett sorgligt kapitel i Ericssons historia:

-Jag försäkrar att det här aldrig kommer att hända igen, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.